mrk

Senca zadnjega popolnega Sončevega mrka v tisočletju bo (je) 11. avgusta 1999 za nekaj minut ošvrknila tudi naše kraje. Priča bomo nepozabnemu naravnemu pojavu, ki bo na vsak način vreden ogleda. Od zadnjega popolnega mrka, ki smo ga lahko videli iz naših krajev, so minila že skoraj štiri desetletja, na naslednjega pa bomo morali počakati do septembra 2081. Ob tej izjemni priložnosti Kvarkadabra – društvo za tolmačenje znanosti in astronomska revija Spika predstavljata mali spletni VODIČ PO SONČEVEM MRKU, kjer lahko končno izveš vse, kar si že dolgo časa želel(a) vprašati učiteljico (profesorja, hčerko, strica…), pa si se bal(a), da ti ne bo znala odgovoriti.

Odgovore na večino vprašanj, ki ti padajo na pamet ob razmišljanju o Sončevem mrku, lahko najdeš med članki, ki smo jih pripravili prav zate:

Če imaš, potem ko si preučil že vse zgornje članke, še kakšno vprašanje, nam lahko pišeš na naslov: [email protected]

mrk
Pot sence za popolne sončeve mrke v obdobju 1999 – 2020. Če letos nimaš časa, si lahko na sliki
poiščeš naslednjo priložnost, ki ti bi bolj ustrezala.

 

Navodila za varno opazovanje Sončevega mrka!

Opazovanje Sonca brez zaščitnega filtra je med Sončevim mrkom varno le v trenutkih popolnega mrka, torej pri letošnjem mrku – če stojimo na centralni črti – le dobri dve minuti! V Sloveniji (razen severnega dela Prekmurja) moramo celoten mrk opazovati z zaščitnimi očali! Tudi takrat, ko bo izza Lune kukal čisto tanek krajec Sonca! Zapomnimo si še to – če ne moremo gledati Sonca s prostimi očmi, ne poizkušajmo tega z daljnogledom ali teleskopom!

  • Pogled na Sonce skozi katerikoli daljnogled ali teleskop nas bo zagotovo za vedno oslepil.
  • Sonca nikoli ne glejmo s prostimi očmi – slika Sonca lahko za vedno zažge mrežnico in na njej pusti majhne, slepe točke.
  • Nikoli ne opazujmo Sonca z zadimljenim steklom ali z nekaj skupaj zloženimi sončnimi očali.
  • Pri opazovanjih s teleskopom vedno uporabljajmo filtre, ki jih postavimo pred objektiv.
  • Nikoli ne opazujmo Sonca s teleskopom in filtri, ki se privijejo na okular.
  • Nikoli ne uporabljajmo filtrov, ki jih držimo med okularjem in očesom!
  • Naj bo fotoaparat sestavni del teleskopa ali ločen od njega – ko nastavljamo in ostrimo sliko Sonca, moramo vedno imeti pred objektivom postavljen filter!
  • Najbolj varno opazujemo Sonce tako, da ga projiciramo na bel zaslon. Takšno opazovanje je povsem varno, ima pa še to prednost, da lahko Sonce sočasno opazuje skupina ljudi.
  • Povsem varno lahko opazujemo Sonce s posebnimi mylar filtri, ki so vgrajeni v poceni kartonska očala. (Kje lahko kupim očala za opazovanje mrka?)
  • Filter, ki je popolnoma varen za neposredno opazovanje Sonca, je tisti, ki ga uporabljajo varilci za ščitnike ali očala. Njegova tovarniška oznaka, ki pomeni, koliko svetlobe prepušča, mora biti 12 ali več!
  • Očala za “prostorsko” gledanje navideznih 3-dimenzionalnih slik ali filmov za opazovanje Sonca niso primerna! Če z njimi pogledamo v Sonce, bomo oslepeli.
  • Uradna nadvodila Očesne klinike v Ljubljani za gledanje Sončevega mrka!

 

mrk
Fantastično fotografijo celotnega poteka Sončevega mrka so nad katedralo v središču
La Paza (Bolivija) posneli japonski fotografi Akira Fuji, Hiroyuki Tomioka in Yonematsu
Shiono.Posnetki si sledijo na vsakih 5 minut.

mrk
Za natančnejši zemljevid (403 kB) klikni na sliko!

Nekaj spletnih strani o Sončevem mrku:

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments