Če so v prihodnosti izumili časovni stroj, zakaj mi sedaj ne srečujemo teh ljudi iz prihodnosti?

Morda pa to le govori v prid temu, da časovnega stroja ne moremo izumiti in torej naša predstava o samo eni smeri časa ni povsem iz trte izvita? Morda je to tudi priložnost za nekaj besed o časovni simetriji v fizikalnem opisu sveta. Večina fizikalnih teorij ima namreč za svojo osnovo časovno simetrične enačbe. Tako so Newtonove enačbe glede obrata časa povsem simetrične. Vseeno je namreč ali se telo pospešuje ali zavira, ali se dve biljardni krogli zaletita ko teče film (proces v času) naprej ali pa nazaj. To na sam opis sistema sploh ne vpliva, prav tako ne moremo iz samega rezultata povedati katero od stanj (krogli po in pred trkom) je bilo v časovnem razvoju umeščeno pred drugim. Podobne simetrije enačb veljajo tudi v kvantni mehaniki, pa tudi kvantni teoriji polja.

Pojem smeri časa se vključi šele v makroskopskem opisu sistema, to je v termodinamiki. Zamislimo si dve posodi z vodo: eno vročo in drugo mrzlo v toplotnem stiku. Stanje sistema preden postavimo posodi v toplotni stik opišemo s stavkom: imamo dve posodi z vodo različnih temperatur. Po vzpostavitvi toplotnega ravnovesja, je stanje sistema spremenjeno: imamo posodi z enakima temperaturama vode. Ti dve stanji sistema sta “očitno” časovno urejeni. Mogoč je le proces v smeri kot sem jo opisal in ne v obratni smeri. Takšen potek dogodkov nam zagotavlja tako imenovani 2.zakon termodinamike ali entropijski zakon. Obraten potek bi bil v popolnem nasprotju z veljavnim fizikalnim opisom sveta.

Opraviti imamo torej z navideznim paradoksom. V osnovi smo imeli teorijo, ki je simetrična glede obrata časa (npr. Newtonove enačbe), iz nje pa dobimo ob velikem številu delcev časovno nesimetrično obnašanje sistema. A ta paradoks je le navidezen. Zaradi velikega števila delcev se namreč verjetnost za obraten proces ob vsakem trku delcev nekoliko zmanjša, tako da izredno hitro postane obraten proces skrajno malo verjeten. Obraten proces torej ni nemogoč, je le skrajno neverjeten. Spomnim se npr. ocen, da bi morali za to, da se nam loči zmes kave in smetane, po tem ko smo ju že temeljito zmešali, čakati krepko dlje kot je starost vesolja.

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments