Zakaj se voda v umivalniku začne vrteti v desno smer, ko jo spustimo skozi odtok?

Tvoje vprašanje lahko malce posplošimo, namreč ali se bo voda v umivalniku na severni polobli vedno vrtela v desno, ko jo spustimo v odtok, oz. v levo, če stoji umivalnik na južni polobli. Nekaj takega opazimo pri gibanju zračnih gmot v ozračju (cikloni na meteoroloških kartah). Vrtenje le teh ima izvir v Coriolisovi sili, to je v sistemski sili, ki se pojavi v vrtečem se sistemu. Če se namreč na vrteči se plošči začne telo gibati proti sredini, bo imelo večjo obodno hitrost kot delci na plošči, ter tako začelo prehitevati vrtenje plošče, če seveda ni sile lepljenja, ki bi to sistemsko silo uravnovesila.

Vendar pa ima Coriolisova sila zanemarljiv efekt v odtoku vode iz korita. Hitrosti so tam namreč mnogo manjše kot pri gibanju zračnih gmot. Veliko bolj pomembne so nepravilnosti v izdelavi korita, kot je recimo asimetrično postavljen odtok, pa tudi rezidualno gibanje vode v koritu, ki preostane po tem ko natočimo vodo (le to ne zamre povsem tudi po več ur).

Kljub temu pa se še vedno najdejo ljudje, ki so sveto prepričani, da je smer vrtenja vode v odtočnem vrtincu posledica Coriolisove sile zaradi gibanja Zemlje. Tako je nek podjetnež na ekvatorju v eni Afriških držav postavil turistično zanimivost. Dve odtočni koriti, eno na severni polobli, drugo na južni polobli, pri čemer je seveda zagotovljeno, da se vrtinca v vsaki od njiju vrtita v pravi meri.

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments