F = GmM / r2

Imajo črne luknje kakšen vpliv na gibanje našega planeta?

Sam se že dolgo sprašujem, kako bi razrešil to vprašanje. Po mojem lastnem prepričanju je logično, da imajo črne luknje vpliv nad okolico. Samo kakšen? Kakšen je težni pospešek (g) zaradi naše “najbližje” črne spremljevalke?

Astronomi delijo črne luknje v dva razreda: velike galaktične črne luknje, ki vsebujejo milijardokrat več mase od našega Sonca in se skrivajo v središčih galaksij, in manjše črne luknje, ki nastanejo iz umrlih zvezd.

Vpliv lukenj druge skupine na gibanje Zemlje je zanemarljiv, saj je njihova masa manjša od mase zvezd iz katerih so le-te nastale, kar pomeni, da je tudi gravitacijska sila s katero delujejo na okoliške zvezde in planete

sorazmerno manjša.

Opazen vpliv na gibanje celotnega Sončnega sistema (in z njim tudi na Zemljo), pa bi imela domnevna orjaška črna luknja v središču naše galaksije. Astronomi so s pomočjo Hubblovega vesoljskega teleskopa opazili, da je gibanje materije okoli središča nekaterih nam bližnjih galaksij prehitro, da bi ga lahko vzdrževala samo masa vidnih zvezd. Za tri galaksije (NGC 3379 ali M105, NGC 3377 in NGC 4486B) so z opazovanjem kroženja zvezd izračunali, da je masa objektov v njihovih središčih 50, 100 ali celo 500 milijonkrat večja od mase Sonca. Sklepamo lahko, da podobno kot orjaške črne luknje v središčih sosednjih galaksij, tudi na gibanje naše galaksije občutno vpliva velika črna luknja v njenem središču.

Težni pospešek g (sorazmernostni faktor v enačbi F = mg) zaradi orjakinje iz središča Rimske ceste (26.000 svetlobnih let daleč) z milijardokrat večjo maso od našega Sonca (8 svetlobnih minut daleč) je po zgornji enačbi za milijardokrat manjši od težnega pospeška zaradi Sonca.

Z drugimi besedami povedano: vpliv Sonca na gibaje Zemlje je milijardokrat večji od vpliva domnevne črne lukje v središču naše galaksije.

(Sašo Dolenc)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments