Običaj je, da ugledne revije in časopisi ob koncu leta razglasijo najpomembnejše dogodke in osebnosti minulega leta. Tako tudi znanstvene revije naredijo svoje lestvice najpomembnejših prebojev, ki so se po mnenju urednikov zgodili v znanosti.

Tole je seznam desetih najpomembnejših dosežkov znanosti leta 2003 po mnenju urednikov ameriške revije Science:

  1. Razsvetljevanje temnega vesolja. Meritve, ki so jih zbrali sateliti in teleskopi, so utrdile domnevo, da večino vesolja sestavljata skrivnostni temna snov in temna energija.
  2. Razvozlanje duševne bolezni. Raziskovalci so odkrili gene, ki občutno povečajo posameznikovo dedno nagnjenje, da bo zbolel za shizofrenijo, depresijo ali bipolarno motnjo.
  3. Vplivi klimatskih sprememb. Poročali so o taljenju ledu, sušah, zmanjšani produktivnosti rastlin in spremenjenem obnašanju rastlin in živali.
  4. Napredek v poznavanju RNK. Znanstveniki so raziskali, kako ribonukleinske kisline (RNK) vplivajo na delovanje celice, še posebej na izražanje genov.
  5. Preučevanje posameznih molekul v celici. Sodelovanje med biologi in fiziki je omogočilo zaznavanje aktivnosti posameznik molekul v celicah.
  6. Zvezdne eksplozije in izbruhi žarkov gama. Znanstveniki so izboljšali razumevanje najmočnejših eksplozij v vesolju, ki jim pravijo izbruhi gama žarkov.
  7. Spontane spermalne in jajčne celice. Odkritje, da se lahko embrionalne izvorne celice razvijejo tako v spremalne kot v jajčne bo lahko znanstvenikom pomagalo spoznati, kako pride do določenih oblik neplodnosti.
  8. Nenavadni materiali. Nekaj raziskovalnih skupin je potrdilo, da lahko nekateri high-tech materiali ukrivijo svetlobo in druge elektromagnetne valove v “napačno” smer.
  9. Samozadostni Y kromosom. Dedni zapis na moškem Y kromosomu človeka je pokazal, da obstajajo dvojni zapisi genov. Ko pride do mutacij, je tako pri roki še ena kopija gena.
  10. Možnost terapije raka. Junija so raziskovalci po obsežni klinični raziskavi naznanili, da zdravilo, ki omejuje dotok krvi v tumorje, skupaj s kemoterapijo podaljša življenje pacientov z rakom na debelem črevesu.

Podoben seznam, a le za področje fizike in astronomije, je objavila tudi revija PhysicsWeb.

(Sašo Dolenc, kvarkadabra.net – št. ?, december 2003)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments