Napol za šalo, napol zares je seveda takoj mogoče razložiti, zakaj bi se Bautzen iz Juretove zadnje objave ponašal s kipom “našega” kralja Matjaža. Bautzen je v relevantnem obdobju pripadal tedanji Češki, ki ji je sredi 15. stoletja vlada kralj Jurij Podiebrad.* Ta je nekoč kot talca zajel Matijo Korvina in ga imel priprtega v Pragi, vmes pa ga poročil še s svojo hčerko.

(*Mimogrede, Jurij Podiebrad je znan kot eden številnih pobudnikov političnega povezovanja evropskih dežel, ki jih kot vsaj simbolne predhodnike današnje Evropske unije najdemo vse od 14. stoletja naprej, ki pa je bil izjema predvsem v tem smislu, da je šlo celo za vladarja, ki je načrt tudi resno lahko predstavil drugim evropskim vladarjem – le da so ga slednji brez pomislekov zavrnili. Svojemu tastu je hrbet obrnil tudi ogrski “kralj Matjaž”, ki je leta 1969 nato postal tudi češki kralj.)

In ko že govorimo o očetih – glede na Juretovo pojasnilo je nemara tudi sam prispeval k statističnemu porastu, o katerem v luči praznovanja svetovnega dne očetov poroča Statistični urad RS. Med drugim denimo o podatku, da je leta 1992 rojstvu svojih otrok prisostvovalo le približno 9 % očetov, leta 2007 pa že 71 %. O tem, kako je z obiskovanjem konferenc, statistika žal ne poroča.

P.S. Predvsem pa bova očitno z Juretom morala najti še (vsaj) tretjega soavtorja, ki bo malo bolj zagrizel v objave. Naslednji teden sam namreč odpotujem na Madžarsko predavat na neki poletni šoli (v mali Köszeg, ki je med drugim historično znan po obrambi pred turškimi vpadi), nato pa še na obisk svojega nekdanjega profesorja evropskega prava, tako da bo tudi z moje strani nekaj več suše.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments