..in med 200 na svetu. Se sliši odlično? Saj tudi je. Gre za merjenje prisotnosti na internetu, kjer se je letos Univerza v Ljubljani odrezala za faktor dva bolje kot leto poprej. Novica s strani UL pravi

Webometrics Ranking of World Universities je objavila rangiranje univerz za leto 2009, na katerem se je Univerza v Ljubljani uvrstila na 63. mesto med evropskimi univerzami, kar je bistveno izboljšanje v primerjavi z 124. mestom v preteklem letu. V svetovnem merilu se je Univerza v Ljubljani uvrstila na 201. mesto.

Lestvica WEBOMETRICS zajema 17.000 visokošolskih izobraževalnih ustanov iz vsega sveta in ocenjuje spletno prisotnost, aktivnost ter vidnost univerz ter druge zanesljiv indikatorje njihovega pomena in prestiža. Uvrstitev odraža učinkovitost univerze in odseva njeno predanost k diseminaciji znanja v širšo družbo.

Lestvico WEBOMETRICS pripravlja raziskovalna skupina Cybernetics Lab pri španski Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CISC), eni izmed vodilnih organizacij za temeljne raziskave v Evropi.

Sicer pa je rangiranje slovenskih univerz po webometrics metodologiji naslednje

WORLD RANK UNIVERSITY SIZE VISIBILITY RICH FILES SCHOLAR

Pa še prvih 10 na svetu:

WORLD RANK UNIVERSITY COUNTRY SIZE VISIBILITY RICH FILES SCHOLAR
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Res ne vem zakaj za vraga se v Sloveniji obremenjujete s tem kaj drugi mislijo o vas?

Nehajte…delajte to kar vas veseli in ne bo več možnosti o takšnem neumnem razmišljanju.

zupan
14 - št. let nazaj

Mislim, da "obremenjevanje" z lestvicami ni omejeno le na Slovenijo. S CMU se spomnim, kako resno so jemali rangiranje univerze, saj odloca o tem, kako dobre studente bodo lahko privabili. Ne vem, ce so tovrstne lestvice pomembne pri odlocanju studentov v Sloveniji kam in kako na studij. Vsekakor pa se mi zdi zanimivo in zdravo, da se UL in ostale univerze zavedajo svojega mesta po akademski in ostali odlicnosti v svetovnem merilu, predvsem pa da ga skusajo izboljsati.

Priporocam tudi tale zapis na Scienceinsider "Why School Rankings Don't Matter—and What Does"

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

New York Times se v tem nedavnem članku sprašuje o smislu takih lestvic, še posebej o dvomljivi uvrstitvi egiptovske Univerze v Aleksandriji na letošnji lestvici THE. Kaj je v ozadju, že vrabci kak mesec čivkajo:

http://elnaschiewatch.blogspot.com/