Verjetno ste že slišali za eno najbolj rastočih novih “religij”, jediizem, ki se je v zadnjih devetih letih tako razširil, da naj bi imel že četrto najštevilčnejšo versko skupnost na svetu (ali vsaj v Veliki Britaniji). 23-letni ustanovitelj britanske Mednarodne jediistične cerkve,* ki naj bi imela 500.000 članov, pa se je nedavno znašel v težavah, ko je nakupoval v supermarketu Tesco. Uslužbenci trgovine so mu povedali, da mora sneti kapuco ali zapustiti trgovino, sam pa se je zagovarjal, da je nošnja kapuce del njegove vere in s tem njegova verska pravica. Trgovina začuda ni popustila niti, ko je uslužbencem pokazal vizitko jediistične cerkve.

(*Ugibam, da je ta cerkev le ena izmed inkarnacij Sile, saj se jediji kot verniki pojavljajo že vse od leta 2000, ko je bil prizadeti ustanovitelj star šele 14 let in verjetno ne tako izjemen** kot denimo Anakin Skywalker, da bi že pri teh letih vodil svoje sovernike. Vsekakor o popularnosti (ali vsaj naravi) te vere pričajo različne spletne strani, pri čemer sem kar malo razočaran, da uradna stran britanske cerkve na naslovni strani kaže dve sliki, na kateri je veliko jedijev, pa niti ene kapuce.)

(**Tako sklepam po tem, da z uslužbenci trgovine ni opravil na ustaljeni način.)

Kakorkoli že, zaplet zanima tudi pravnike, saj prizadeti vernik razmišlja o tožbi (in to celo – ali zlasti, kar je spet tema za novo razpravo – ugledne pravnike in pravnice čez lužo), eden poglavitnih razlogov*** za to objavo pa je uradni odgovor supermarketa, ki je zapisal, da so jediji vsekakor dobrodošli v njegovih trgovinah, če si le snamejo kapuco: “Obi-Wan Kenobi, Yoda in Luke Skywalker so se vsi pojavljali brez kapuce, ne da bi prešli na Temno stran Sile, le Imperator pa nam je znan kot nekdo, ki nikoli ni snel svoje kapuce.”

(***Drugi je, seveda, poskus, da z razkrinkanjem ali pretvezo lastnih nerdovskih kvalifikacij zlezem pod kožo zamišljeni stereotipizirani pretežno fizikalni skupnosti bralcev tega bloga.)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments