V tehniskem muzeju v Bistri so odprli razstavo z naslovom “Moje zvezdarne”. Razstava je posvecena Pavlu Kunaverju, pionirju slovenske amaterske astronomije. V novici na straneh mvzt o tem dogodku pa najdemo tudi informacije o poteku slovenskega pridruzevanja ESA:

Maja letos se je v Sloveniji mudila delegacija Evropske vesoljske agencije, ki je opravila pregled usposobljenosti slovenskih podjetij in institucij znanja za sodelovanje v projektih ESA. Takrat je minister Golobič predstavnikom Evropske vesoljske agencije sporočil, da bo dokončna odločitev Vlade RS o podpisu Sporazuma z ESA o t.i. Evropski sodelujoči državi sprejeta do poletnih počitnic. »Obljubo smo držali. Vlada je namreč to sprejela julija, kar pomeni, da bodo lahko slovenska podjetja, raziskovalci in študenti začeli z ESA na konkretnih projektih sodelovati v začetku prihodnjega leta, ko bo podpisan še sporazum evropske sodelujoče države med ESA in Republiko Slovenijo. Projekti povezani z vesoljem in aplikacije, ki uporabljajo vesoljsko infrastrukturo bodo pomenili tudi priložnost za dolgoročen razvoj visoko tehnoloških podjetij v Sloveniji.«

In ko ravno govorimo o ESA. Le ta je vceraj izdala press release v katerem lahko preberete, kako dobro deluje satelit Planck (le ta meri mikrovalovno sevanje ozadja, izstrelitev pa je bila v sredini maja letos.)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments