Ahh, te ZDA. Obljubljena dežela, a kot vsako sanjarjenje sem ter tja presekano s kakšno morečo mislijo. Amerika (kot ZDA) ni ena, Ameriki sta (vsaj) dve. Delitev teh dveh Amerik je odvisna od leče in vsakokratnega poudarka: lahko gre za delitev na bogate in revne, s katero je pred leti določeno mero političnega uspeha žel John Edwards, ali pa denimo za delitev na urbana središča in podeželje, ki se preslikava tudi na delitev med Demokrate in Republikance (kar danes v veliki meri pomeni demokratski obali in republikansko kontinentalno središče ZDA).

Za tokratno rabo je aktualna tretja delitev: na zdravorazumske in (finančno, moralno ali mišljenjsko) sprevržene. Ta teden je namreč postregel z dvema lepima primeroma te delitve na dve Ameriki.

Prvi je iz Louisiane, kjer je lokalni magistrat (Justices of the Peace so praviloma voljeni kvazisodniki, ki marsikje v anglosaškem svetu opravljajo z najmanj zapletenimi sodnimi opravili) ni želel izdati poročnega dovoljenja medrasnemu paru, češ da bi zaradi tega imeli težave njuni otroci. Več o tem si lahko preberete tu. Vsekakor je “poučno” brati, kako tolmači svoje početje, češ da želi vse obravnavati enako in da bi, če bi dovoljenje izdal enemu takemu paru, potem moral storiti enako tudi v primeru drugih medrasnih parov. Kot tudi to, kako v obrambo pred obtožbami rasizma navaja, da ima veliko črnskih prijateljev, ki prihajajo v njegovo hišo in uporabljajo njegovo kopalnico.

Drugi pa je… no ja, najbolje, da si kar ogledate ta odlomek iz oddaje The Daily Show.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments