Ta novica bo nemara zanimala predvsem pravniške bralce, a vendarle. Pred dobrim tednom je Višje sodišče v Mariboru kot prvo slovensko sodišče posredovalo kako vprašanje v predhodno odločanje Sodišča Evropskih skupnosti v Luksemburgu, po postopku, ki je ena od dveh glavnih poti do odločanja tega Sodišča o odprtih vprašanjih prava EU.

Zadeva se nanaša na ločitveni postopek italijanskega in slovenske državljanke oziroma na vprašanje priznavanja in izvrševanja tujih sodnih odločb v takšnih postopkih. Nekaj več o zadevi, predvsem pa o sami temi predhodnega odločanja si lahko preberete tudi v mojem uvodniku v zadnji številki Pravne prakse, ki je izšla v četrtek (povezava je vključena bolj kot sklic tiskano verzijo, saj na spletu žal vsebuje le začetne besede).

Trajalo je dobrih pet let, da smo dočakali tudi ta postopek – res pa je tudi, da gre le za prvi predložitveni sklep in da, čeprav takih postopkov iz več razlogov v nobenem primeru ne bi moglo biti veliko, še ne vemo, ali je le prva lastovka ali bolj izjema kot pravilo. Pred leti sem govoril s finskimi in švedskimi kolegi, ki so mi povedali, da je evropsko pravo v njihovo domačo sodno prakso zares vstopilo po kakih štirih do šestih letih – ko je nekaj podjetnih pravnih pisarn u porabo argumentov skupnostnega prava začelo dobivati pravde…

Pa še to: običajno ti postopki predhodnega odločanja trajajo leto in pol, a ker gre za občutljivo ločitveno vprašanje dodelitve otroka v skrb enemu od staršev, bo Sodišče ES odločalo po nujnem postopku, tako da bo sodba izdana že v kakih dveh mesecih.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments