No ja, ne ravno prvi proti drugemu, a danes Slavoj Žižek gostuje na oddaji HARDtalk, kjer med drugim (presenetljivo?) ugotavlja, da je komunizem povsem odpovedal. Ob objavljenih terminih si lahko ogledate tudi cel intervju.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Njegova predavanja na youtube.com zelo rad poslušam. Moram reči, da je zelo dober, čeprav je veliko reči, ki jih ne razumem.

Drugače pa je že večkrat rekel, da je bil komunizem zabloda.

Vedno imam občutek, da ga zlasti angleško govoreči novinarji sprva ne jemljejo resno in mu stalno posegajo v besedo, češ: tale še govoriti ne zna. Ampak kmalu spoznajo, da je strup "v majhnih flaškah".

Luka Omladič
14 - št. let nazaj

Od Žižkovih novejših tem se mi zdi ena najbolj zanimivih njegove interpretacije Kitajske (recimo spremna študija k "Mao: On Practice and Contradiction" – v zbirki knjižic klasičnih revolucionarnih tekstov založbe Verso.)

Tam gre njegova teza nekako tako: "neuspeh" oziroma problem Maove ideje permanentne revolucije ni v tem, da bi zaradi svoje krutosti izdala "humanistično jedro" ideje komunizma; temveč v tem, da se je naravno, brez reza, iztekla v moderni kitajski komunizem kot paradigmatsko formo kapitalizma danes.

To se mi zdi bistvo Žižkove interpretacije, zakaj je komunizem odpovedal.Lp

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj