V Dnevniku poročajo o javni tribuni, ki se je v sredo odvila na FDV. Povzemam nekaj odlomkov:

Ferdinand de Saussure, eden najpomembnejših jezikoslovcev 20. stoletja, bi na slovenskih univerzah le stežka naredil kariero. De Saussure je namreč v življenju napisal eno samo knjigo, pa še te ne sam – po njegovi smrti so jo izdali njegovi učenci – ni objavljal v tujini, ni sodeloval v mednarodnih projektih, napisal pa je vsega kakšnih 20 člankov. S točkami bi torej imel nemalo težav. Omenjena anekdota je na sredini javni tribuni /…/ izzvala nemalo smeha.

“Jaz sem kot redni profesor sveta krava, zato lahko to povem: na univerzi vladajo zaprte, kolaborantske klike, ki v zavezništvu z državo in kapitalom izvajajo teror nad akademskim delom. Na univerzi ni več dialoga, avtonomije, enakopravnosti. Pomembne so le še titule in točke. Redno zaposleni dobivajo vse več moči, med njimi še posebej redni profesorji, ki pospešujejo prekarno delo,” je bil oster dr. Rastko Močnik.

Močnikove misli o razraslem prekarnem delu na univerzi so s svojimi izkušnjami ilustrirali številni mlajši visokošolski učitelji. Dr. Nikolai Jeffs, ki je diplomiral in doktoriral na ugledni angleški univerzi, je povedal, da že devet let predava na Filozofski fakulteti (medkulturne študije in drugo). Za eno uro na teden dobi (letno!) od 500 do 1000 evrov (norma za njegove redno zaposlene kolege je šest ur predavanj na teden). Ko vpraša za zaposlitev, dobi odgovor, da zanj ni ur.

Zanimiva sta tudi dva komentarja pod člankom:

Kraken: Zanimivo da jamrajo samo družboslovci, ne? Naravoslovci in tehniki delamo.

sanbenedetto: Družboslovci dovolj razmišljajo, da so sposobni artikulirati svojo situacijo. Naravoslovci in tehniki pa smo ravno prav butasti, da raje tiho delamo, čeprav vse navedeno še kako velja tudi za naše kroge!

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Novi povzetki razprave iz današnjega Dela: »Univerza je sistemsko proti teoretično dobro podkovanim posameznikom, goji se diletantizem, po možnosti tistih, ki jih je lahko obvladati, ki ne morejo nikogar ogroziti,« je še povedal Močnik in to argumentiral z razmerami na oddelku za sociologijo FF, kjer sam dela. »Poglejte, kakšen je bil ta oddelek pred 30 leti, ko je bil eden od centrov intelektualne produkcije na Slovenskem. Danes pa je povprečen, zanikrn in neprivlačen univerzitetni oddelek. To se je zgodilo tudi drugim oddelkom. Ta sistem je takšen, da ‘zvalja’ vse. V nekaj desetletjih se je zelo hitro poslabšal univerzitetni standard na… Beri dalje »