Prek britanskih medijev je do online edicij naših časopisov prispela novica, da naj bi Richard Dawkins in Christopher Hitchens nameravala ob septemberskem obisku papeža v Veliki Britaniji doseči njegovo aretacijo “zaradi zločinov proti človeštvu”. Povod za to potezo je seveda pedofilski škandal in prikrivanje storilcev s strani cerkve, kjer je očitno sedanji papež v preteklosti odigral pomembno vlogo. Papež Benedikt bo v Veliki Britaniji od 16. do 19. septembra, ko naj bi obiskal London, Glasgow in Coventy, za blaženega pa naj bi razglasil teologa iz 19. stoletja John Henry Newmana. Prav zanimivo bo videti, ali bo kampanja Dawkinsa in Hitchensa uspela (verjetno bi bil uspeh že odlog papeževega obiska).

Dawkins in Hitchens verjameta, da papež ne more uveljavljati diplomatske imunitete na obisku, čeprav je ta državni obisk, saj ni voditelj države, ki jo prepoznavajo Združeni Narodi. Najela sta tudi že odvetnika, ki bosta pripravila pravno osnovo za pregon papeža in jo predstavila tožilstvu (“Crown Prosecution Service “). Glede na to, da so med bralci bloga tudi pravniki (no, khm, Matej, upam, da vsaj eden…), kako realističen je načrt Dawkinsa?
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
14 - št. let nazaj

Državljansko aretacijo Blaira je na britanski alter-politični sceni zadnjič predlagal G. Monbiot (http://www.monbiot.com/archives/2009/10/26/arresting-blair/), pač zaradi nelegalne vojne v Iraku.

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Jaz ju podpiram.

(Zdravapamet)

PS: Saj sama vesta, da iz tega ne bo nic. Mi je pa vsec zamisel.

Matej Accetto
14 - št. let nazaj

Upam, da je pravnih bralcev Kvarkadabre še kaj več, (in tudi) zato sam ne bom razpredal o pravni utemeljenosti pobude – realističnost je pa nemara tako ali tako nikakršna. Spomnite se, da so iz Velike Britanije izpustili celo Augusta Pinocheta, glede katerega je tako po moralni kot po pravni plati v svetovni javnosti obstajalo veliko manj zadržkov. (A propos, oni španski sodnik Garzon pa je zdaj v postopku, ker se je kljub amnestiji namenil raziskovati dogodke v času med in po španski državljanski vojni.) Je pa zanimivo in relevantno, da so zraven pravniški zvezdniki. Geoffrey Robertson je ustanovitelj in vodilni… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Je že na youtube!