Naš spletni portal se sklicuje na spletno stran Europe’s Energy Portal, kjer piše, tako 24UR, da

bomo ljudje vse zaloge nafte izčrpali do 22. oktobra 2047, zaloge zemeljskega plina bodo pošle 21 let pozneje, premoga pa ne bo več 19. maja 2140. Najdlje bodo zdržale zaloge urana, ki naj bi pošle 28. novembra 2144, še ocenjujejo na portalu. (24ur.com)

Aha. Ker se vsakemu zdravorazumsko razmišljujočem Kvarkovcu ob takih izjavah prižge rumena luč, bi bilo v pojasnilo mogoče dobro dodati tole. Energetska strokovna terminologija v angleščini običajno ločuje pojma reserves in resources. “Rezerve” so definirane kot tiste zaloge, katerih lokacija je bolj ali manj znana in ki jih je mogoče ekonomsko upravičeno izrabljati s sedaj poznano tehnologijo. “Resources” (viri?) po drugi strani označuje potencialne zaloge, ki še niso definitivno odkrite, ali tiste, ki so odkrite, a je njihovo izkoriščanje še predrago. Tale graf iz ene fine knjige, ki jo precej priporočam, je zelo informativen:

H.-J. Wagner, Energy, The World’s Race for Resources in the 21th Century (London: Haus Publishing, 2008)
Skratka, izjave, kakršno je citiral 24ur, je potrebno jemati kot metafore. In zakaj je to pomembno? Zagovorniki radikalnih okoljskih politik se dostikrat srečujemo z očitki, da govorimo na pamet in vselej prikazujemo le “doom and gloom”. Eden najbolj slavnih očitkov je povzet v (sarkastično citiranem) geslu “Nafte bo zmanjkalo čez 40 let.” To naj bi zagovorniki koncepta “meja rasti” ponavljali že skoraj 40 let – le da se štetje vsakič začne takrat, ko je izjava izrečena, dokončno izginotje nafte pa se vselej projicira 40 let v prihodnost …
Zato sem tudi sam skeptičen do smisla objavljanja takšnih izračunov, kakršnega je iz EU portala citiral 24UR. Naši “okoljski stvari” znajo storiti več škode kot koristi …
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Luka, ne razumem najbolje, zakaj bi take ocene škodovale "okoljski stvari": morda zato, ker bi se naftni lobisti lahko sklicevali na to, češ saj bodo zaloge kmalu pošle, zato je brez zveze, da omejimo porabo fosilnih goriv, ali kako drugače?

shrink

Gregor Wedam
Gregor Wedam
13 - št. let nazaj

Nafte ne bo nikoli zmanjkalo. Na neki tocki bo postala neekonomicen vir pridobivajna energije zaradi vse bolj tehnolosko zahtevnega crpanja in predelave. Takrat se bo energetska industrija preusmerila v druge, bolj ekonomsko smiselne, vire, preostanek nafte pa bo ostal v zemlji.

Koliko je pa zazelena kakrsna koli uporaba nafte pa je seveda drugo vprasanje.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

tudi nas ne bo več čez 134 let. Ta politika upravljanja s prihodnostjo, nenehno evociranje konca sveta,katastrofizem, s katerim je obsedena zahodna civilizacija( filmi s to temo kar dežujejo), je tisto,kar najbolj otežuje okoljsko stvar. Bom popravila Žižka, če kaj ne obstaja je to okolje.