Matjaž Hanžek v današnji Mladini:

“Ponavljam, država ne govori o novih projektih, o uresničljivih razvojnih vizijah, če pa že govori, ji verjame vedno manj ljudi. … Poznam razmere v državni upravi. Veste,kaj zanima oblast? Briga jo za ljudi in za prihodnost. … Vse akcije države so nerazvojno naravnane. … Predsednik vlade sočasno stresa fraze o Silicijevi dolini, hkrati pa univerze odpuščajo ljudi. Samo Grčija ima v vsej Evropski uniji več študentov na visokošolskega predavatelja, kot jih je v Sloveniji. Mi pa naj bi gradili družbo znanja. Kako, z odpuščanjem predavateljev, z zaposlovanjem politikov namesto strokovnjakov? … Z našim predlogom ni bilo nič drugače kot s podobnimi vizijami. Podobno, kot se v času zadnjih dveh vlad ravna z znanjem v Sloveniji. Oblasti je za prihodnost preprosto vseeno. Naša vizija ni edina. Ekipa bivšega ministra Žiga Turka je pripravila svoj pogled, obstaja strategija, ki jo je naredila Šuštaršičeva skupina, obstaja še kulturniška vizija, pa še kup drugih, a niti o eni izmed njih se ta vlada ni izrekla. Kot da ne bi obstajale. Najhujša je ignoranca, ne to, da rečejo, vaša vizija je napačna, to sprejmem, če imajo za svoje trditve dovolj argumentov, obnašajo se, kot da vizij ni. Z vsemi različicami se je ukvarjalo nekaj deset vrhunskih strokovnjakov, oblasti pa je vseeno kaj vrhunski strokovnjaki mislijo. A sočasno ista vlada govori o Silicijevi dolini. Totalna norost, tako shizofrene politike že dolgo nisem videl.”

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Mah, nič kaj preveč razumno, tole Hanžkovo pisanje. Kar naenkrat je odpuščanje predavateljev sinonim za nerazvoj. Kaj pa če so odpustili slabe predavatelje? Koga sploh so odpustili?Potem pa še pravi, koliko nekih vizij je. Ja, očitno ima ta vlada svojo ali pa ne zaupa vsem tem Šuštarjem. Pa je zato nerazvojna?Kaj so potem teli posveti od drzni, predrzni Sloveniji, o razvoju znanosti itd.? Močno dvomim, da bi Pahor ignoriral "strokovnjake". Niti za Golobiča tega ne bi rekel. Skoraj gotovo sem, da so "strokovnjaki" predlagali teš, zadnjo norost te vlade.Pa mimogrede. Če so v preteklosti bile te sijajne vizije razvoja že… Beri dalje »

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

Mislim, da je Ali Žerdin v današnjem uvodniku Sobotne priloge Dela z naslovom "Prihodnost in sedanjost" bolj jasno povedal tisto, kar je hotel že Hanžek v intervjuju za Mladino. "Razvoj Slovenije je dve desetletji temeljil na bolj ali manj jasno zapisanem členu družbene pogodbe, ki ga lahko povzamemo v enem stavku: strinjamo se, da bodo danes naše plače nekoliko nižje, hkrati pa nam zategovanje pasu v sedanjosti zagotavlja boljšo perspektivo v prihodnosti. … Živimo v času, ko večina ni več pripravljena kreditirati boljše prihodnosti, ker je manjšina prelomila družbeno pogodbo in si ob pomoči kreditov, ki naj bi se poplačali… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

A, no to razloži hanžkovo ugotovitev o porušeni strategiji in razvoju. Saj razumem, kdo je ta manjšina. Malo težje pa razumem tisti del, kjer pride vlada vmes. Sam nimam finančnih težav, tako da o stiski ljudi, o bogatenju kapitalistov itd. slišim le iz novic. Slišim pa hkrati ministre, ki govorijo o ukrepih, ki bodo pomagali tistim, ki so nastradali in kaznovali tiste, ki so jih zajebali. Niti ne pričakujem revolucij, ampak pomirjen sem vseeno. Precej se dogaja.Jaz bi našemu predsedniku vlade očital predvsem to, da ni tak socialist, kot sem menil. Je neke vrste socialkapitalist. Zanima me, recimo, zakaj še… Beri dalje »