Najboljša demonstracija tega, kako drugačen od našega običajnega stika s tekočinami, je laminaren tok. Naša intuicija pridobljena iz mešanja tekočin, ki jih navadno srečamo, tukaj povsem odpove.

Koliko se vas je spomnilo, da je laminaren tok reverzibilen, predno ste pogledali video?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Tisti ki je ta fenomen reverzibilnosti je poznal tudi rezultat posnetka.
Laminaren tok je bolj enostaven za popis kot turbulentni tok. Z obema se srečamo v našem življenju. Zaradi visoke viskoznosti so tokovi, kjer je vpleten med običajno laminaren.
V mehaniki tekočin pa poznamo še nekaj zanimivih fenomenov:
Ferofluidi: http://www.youtube.com/watch?v=me5Zzm2TXh4
Ne-newtonske tekočine:


Verjamem da bi si študenje za vedno zapomnili določene pojave, če bi izvajali takšne eksperimente kot je zadnji, če pa zveš samo formulo ali dve pa gredo hitro v pozabo.

Seventh
13 - št. let nazaj

Zanimiv eksperiment za dodiplomske študente nižjih letnikov, toda trditev, da je laminaren tok reverzibilen, je neznanstveno posploševanje. Še posebej zato, ker lahko na posnetku vendarle vidimo, da proces ni reverzibilen. Zakaj ni in kateri dodatni pogoji poleg laminarnosti morajo biti še izpolnjeni za "uspešnost" prav tega eksperimenta pa prepuščam razmisleku in znanstvenemu raziskovanju bralcev.

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

@Seventh, bralci Kvarkadabre imamo raje odkritost in sodelovanje kot pa skrivanje znanja in sužnjelastniški odnos. Izjave, kot so: "Zakaj ni in kateri dodatni pogoji poleg laminarnosti morajo biti še izpolnjeni za "uspešnost" prav tega eksperimenta pa prepuščam razmisleku in znanstvenemu raziskovanju bralcev." redko doživijo odobravanje. Zato se zresni in prispevaj kaj znanja.

(zdravapamet)

PS: Pojem "laminaren tok" je opis toka na posnetku, je rezultat pogojev, ki so bili vzpostavljeni. Predlagam, da ponovno premisliš besednjak.

Jure Zupan
13 - št. let nazaj

Odličen opis eksperimenta in enačb je tukaj .

Seventh
13 - št. let nazaj

@Anonimni, kar mi očitaš ne pove ničesar o mojem besednjaku, pove pa veliko o tvojem, ki ga postuliraš v prvem stavku tvojega odgovora, ko se postaviš za zagovornika vseh bralcev Kvarkadabre. Pretiravanje v ocenah in navduševanje nad trivialnostmi je očitno tvoja kvazi-znanstvena sfera. Svojega komentarja nisem oddal zato, da bi žel odobravanje in pozornost, kot ga žanjejo v DZ, ampak da bi vzpodbudil bralce k nadaljnemu raziskovanju. Brezplačnega kosila prinešenega na mizo ni. In vsaj Juretu Zupano je to potegnilo. 🙂 P.S. Tvoj P.S. pa je vreden padca na izpitu (ali vrnitve listine o pridobljenem nazivu). 😉