Neverjetno. Iz intervjuja s pisateljem Borisom Pahorjem v Primorskih novicah:

Poglejte, kaj še počenja Avstrija s Slovenci na Koroškem. In poglejte Italijo, ki bi spet rada poitalijančila Istro. In ji bo tudi uspelo, saj Slovenci imajo premalo zavesti. To se vidi v Piranu, kjer imajo temnopoltega župana.”> Vam to ne gre?“Sploh ne. To za Slovenijo ni dobro.”> Kaj pa je narobe?“Toliko smo dali za tisti košček zemlje, zdaj pa imaš črnega župana. Moj bog, kje je tu narodna zavest? Nič proti temu, da je temnopolt. A če so že izvolili Neslovenca, bi kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi. To, da daš tujca za župana, je slab znak.”> Mar ni to znak odprtosti?“To je tista odprtost, ki jo tu v Trstu zagovarja SKGZ. In to je to, kar je govoril že Kardelj: da narodna zavest ni pomembna. To je pogubno.”> Ali menite, da gre odpiranje nujno na škodo slovenski zavesti?“Ni rečeno. Že Kosovel je rekel, bodimo evropski, imejmo se radi, ampak ohranimo svoj obraz. Kaj pomeni to? Pomeni, da v piranski občini, ki si jo dobil po vojski, ohraniš svoj obraz. Odprtost ni temnopolti župan v Piranu, ampak to, kar smo dosegli Magris, Jančar in jaz. Torej to, da te ljudje prevajajo, sprejemajo.”

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
13 - št. let nazaj

Prestopil je tenko mejo med nacionalizmom kot patriotizmom in nacionalizmom kot rasizmom; s prvim se nisem strinjal, drugo pa je moralno nesprejemljivo, tudi (ali še posebej) če to izreče veliki mož. Sem pa podobno izkušnjo že imel s svojo staro mamo, ki je Pahorju primerljiv letnik, prav tako primorka, antifašistka in velik del življenja kot Pahor Tržačanka. Kolikor lahko presodim, so njen negativen odnos do Afričanov v Evropi najbolj vplivala dva dejavnika. Pojav "črnih tujcev" na tržaških ulicah, ki jih v svojih letih ni več zmogla integrirati v svojo predstavo domačega sveta, in, verjetno še bolj, odnos italijanskih mainstream medijev,… Beri dalje »

tjasa
13 - št. let nazaj

Pahor se je zadnje čase prepogosto pojavljal na raznoraznih forumih z vprašljivo "-a-n-t-i-fašistično" provenienco. Malo že dvomim o njegovi lucidnosti.

Mislim, da so tej generaciji "strah" pred črnci najbolj vcepile "ukradene" mame, ki so kot dojilje odhajale v Egipt, ter za Italijo v Afriki padli ali izgubljeni očetje in bratje.

Vseeno nerazumljiv in nedemokratičen komentar. Kot da je važno, da je "naš", pa čeprav morda slabši kot črni tujec.

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Ampak on je pisatelj, slavljen pisatelj. Prevajajo ga v številne jezike, predlagali so ga menda za nobelovo nagrado, nagrajen je bil v Italiji, v Sloveniji, na Dunaju… Mar nihče ni pričakoval od umetnika bolj plemenite besede na sploh? Starost utrdi predsodke, če jih imaš, jih ne ustvarja.

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Je pa zanimivo, da skoraj nihče o tem ne poroča.