Datumsko ne čisto svež, pa zato nič zastarel prispevek o uvodih v svet neodvisnih raziskav in raziskovanj, nerazmerju med ponudbo in povpraševanjem, o tem, kako postdoci, “the ugly underbelly of academia”, opravijo večino raziskav. Nenazadnje tudi o tem, kako briljanstnost (uma) in trdo delo nista (vselej) dovolj:
http://www.economist.com/node/17723223

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Zupan
13 - št. let nazaj

S povecano produkcijo doktorantov se po mojem s tovrstnim problemom Slovenija sele zacenja srecevati. Na fakultetah so vec kot jasne napetosti med mlajsimi generacijami, ki nimajo moznosti napredovati (permanentno na asistentskih pozicijah) in starejsimi generacijami. Vse skupaj je se bolj zaostreno zaradi tega, ker se akademskim delavcem ni potrebno upokojevati ob doloceni starosti. In produkcija PhD-jev naj bi se v Sloveniji se povecala, tako da bo vse skupaj verjetno v prihodnosti se bolj na noz… Zanimivo bi bilo slisati tudi iz slovenske industrije, kaj menijo o vescinah novopecenih doktorantov. Cesar se clanek v Economistu ni dotaknil, je to, kako pomembno… Beri dalje »

postdoc
postdoc
13 - št. let nazaj

Vprašanje je, kaj narediti, ker je tako? Kakšne akcije podvzeti, kako to spremeniti? Ste postdoc, imate pogodbo za določen čas, a želite delati raziskave. Šef vam predlaga, pišite prijavo na ta razpis, na oni razpis, glavni podpisnik je šef. Dobite raziskavo, opravite raziskavo, šef jo podpiše. No, za podpis ga lovite medetm ko on lovi ribe v Španiji. Za uspešno opravljeno raziskavo šef dobi točke. Šef je uspešen. Vas nikjer COBISS / SICRIS mašinerija na zabeleži. Vi ne obstajate. V zahvalo vam po poteku šef pravi: mi te imamo še vedno radi, ti si v redu, ampak ni denarja, prijavi… Beri dalje »

Gašper Tkačik
13 - št. let nazaj

Joj, ne morem se zadrzati, da ne bi opisal svoje COBISS anekdote: super izkusnje imam s COBISSom, ker nisem bil 'napoten od slovenske raziskovalne organizacije, ki ima knjiznicarja'. Jaz sem imel z njimi precejsnjo izmenjavo mailov par let nazaj, ko sem hotel vpisati (prvic in zadnjic) svoj clanek v bazo, ces mogoce pa kdaj prav pride. Pa smo imeli pravi projekt, kjer je bilo nekomu tezko razumeti, da pac nisem napoten v tujino od *nobene* organizacije v RS in zato nimam knjiznicarja, ki bi lahko naredil vnos :). So mi pa parkrat povedali, da lahko to naredijo le 'ustrezne' knjiznice,… Beri dalje »

Gašper Tkačik
13 - št. let nazaj

Jana: glede COBISSa in tujine. Pripenjam del odgovora, ki sem ga dobil jaz od njih ravno za take primere raziskovalcev, ki niso povezani s slovensko institucijo: "Tokrat pa vam sporočamo, da bo prihodnjo sredo delovno srečanje Osrednjih speciliziranih informacijskih centrov za posamezna znanstvena področja, kjer bodo poskusili najti sistemsko rešitev za raziskovalce, ki so "prosti" (to pomeni, da trenutno niso v delovnem razmerju v neki slovenski raziskovalni inštituciji)."
(8. sept 2006).

Predvidevam, da je dandanes to vse zelo trivialno!