Ameriški DOE se je odločil: to bo zadnje leto za Tevatron, ameriški konkurent evropskemu LHC. Medtem ko so fiziki predlagali še nadaljnja tri leta zajemanja podatkov, pa je očitno na žalost denarna situacija takšna, da dodatnih meritev ne bomo (nikoli) dočakali. V boju za higgsa tako ostaja le LHC.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
13 - št. let nazaj

"Intensity Frontier" naj bi bil sedaj njihov prvi projekt? A je to tale zadeva: http://www.fnal.gov/pub/science/experiments/intensity/ ?

Jure Zupan
13 - št. let nazaj

Tevatron ima zelo mocan nevtrino program, kjer so definitivno med vodilnimi v svetu. Nadaljevanje tega programa ni vprasljivo (ceprav je stevilo meritev, ki jih lahko opravis, veliko manjse). Poleg tega imajo tudi zelo mocen program pri iskanju temne snovi. V zapisu, ki ga omenjas, so dodali tudi mione: trenutno se zdi, da je cilj administracije v Fermilabu, da bi razvili mionski trkalnik (ceprav eksplicitno v "intensity frontier" to ni omenjeno). Na ta nacin bi lahko dvignili koristno energijo nad cernov LHC. A je razvoj mionskega trkalnika se zelo v povojih – do uresnicitve smo prav gotovo oddaljeni vsaj dve desetletji.… Beri dalje »