Po internetu kroži zelo dober, jasen in preprosto napisan povzetek dogajanja v jedrski elektrarni na Japonskem: Modified version of original post written by Josef Oehmen. Avtor besedila je “Dr Josef Oehmen, a research scientist at MIT, in Boston. He is a PhD Scientist, whose father has extensive experience in Germany’s nuclear industry.”

Kot vsi vemo, jo je najprej stresel močan potres, za tem pa zalil še cunami, ki je onesposobil rezervne generatorje, ki so po uspešni ustavitvi reaktorja takoj po potresu skrbeli za odvajanje toplote. Od takrat naprej je osrednji problem, kako poskrbeti za učinkovito hlajenje sicer že ustavljenega reaktorja, ki pa še zmeraj proizvaja kar veliko toplote.

DODATEK: Izvorni tekst so na MIT priredili in je zdaj na volju tule Modified version of original post written by Josef Oehmen. Na spletni strani http://mitnse.com/ ves čas spremljajo dogajanje in ga komentirajo. Izvorna verzija teksta pa je tule: Fukushima Nuclear Accident – a simple and accurate explanation

DODATEK 2: Še kratka in razumljiva video predstavitev fizike in kemije dogajanja v reaktorju na Japonskem.

Nekaj informacij o nesreči v slovenščini je na voljo tudi na spletni strani Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
13 - št. let nazaj

Joj, pa ne tudi fizik iz MITa……8.2 that the plants were built for and the 8.9 that happened is 5 times…Pri potresu je magnituda mera za sproščeno energijo. Pri tem potresu se je na površju sprostilo 1.9±0.5*10**17 J po računih USGS. Elektrarna seveda ni bila deležna vse te energije; nenazadnje je še vedno prepoznavnih oblik…Če torej nekdo reče, da je nekaj projetirano na magnitudo x, je to neumnost. In to v zadnjem času poslušamo povsod…Projektira se na pospeške, saj se med potresom tla pospešno gibljejo. Konstrukcija ima pač neko maso, poskakujoča tla jo pospešijo… F=m×a je za celo konstrukcijo seveda… Beri dalje »

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

Najlepša hvala Martin za pojasnilo.

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

Tule je zelo dober povzetek dogajanja v slovenščini, ki ga avtor sproti dopolnjuje: Fukushima.

Jure Zupan
Jure Zupan
13 - št. let nazaj

Tukaj je tudi transkript telekonference z "UK Government's Chief Scientific Officer Professor John Beddington" o situaciji v Fukushimi.

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

New Scientist poroča o tem, kako je nastalo "Oehmenovo jedrsko poročilo", ki ga omenjamo zgoraj: How Josef Oehmen's advice on Fukushima went viral

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

George Monbiot | The GuardianWhy Fukushima made me stop worrying and love nuclear powerhttp://www.guardian.co.uk "You will not be surprised to hear that the events in Japan have changed my view of nuclear power. You will be surprised to hear how they have changed it. As a result of the disaster at Fukushima, I am no longer nuclear-neutral. I now support the technology. A crappy old plant with inadequate safety features was hit by a monster earthquake and a vast tsunami. The electricity supply failed, knocking out the cooling system. The reactors began to explode and melt down. The disaster exposed… Beri dalje »