OECD je pravkar izdal publikacijo Society at a Glance 2011 – OECD Social Indicators, v kateri analizirajo različne zanimive dužbene indikatorje onstran gospodarskih v ožjem smislu. V predstavitvi so izpostavili pet najbolj zanimivih za vsako državo. Za Slovenijo so izbrali tele, na prvo mesto pa so postavili relativno veliko dohodkovno enakost, o kateri smo že pisali.

– Slovenia has the lowest income inequality in OECD and the ninth lowest relative income poverty rate (7.8%).
– At three hours and 51 minutes, Slovenians do the sixth highest amount of unpaid work in the OECD, 24 minutes more per day than the OECD average.
– Slovenian women can expect to receive the full old age pension for 27.2 years, the second longest in the OECD, just after Italian women and well above the OECD average of 23.3 years. Things are less rosy for Slovenian men (19 years) who get less than a year more than the OECD average.
– Slovenia registered a big fall in infant mortality in the last generation and has the second lowest rate in OECD of 2.1 per 1000 live births, just after Luxembourg.
– Slovenians are in the highest third of the OECD for perceived corruption and the lowest third for confidence in national institutions.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
bine bone
bine bone
13 - št. let nazaj

Kaj storiti je važno. To pa mora vsak sam pri sebi urediti. Finačna kriza se bo še stopnjevala. Banke niso naše prijateljice. Tudi država v takih kriznih časih ni naša prijateljica, temveč sovražnica. Politiki pa se pretvarjajo in se lažejo. Kar počne politična elita je škodljivo in kontraproduktivno. Evro kot vidimo je najlepši dokaz za to. Torej kaj? Kreditov, certifikatov, derivatov ne potrebujemo. S tem služi samo banka. Skladi niso nič boljši od preostalega trga, ker kadar nastopijo resnejše težave jih preprost zaprejo. In tako še lep časa ne boš prišel do svojega denarja. Kaj storiti? Kako do likvidnega denarja?… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Glej prvo kar je treba vedeti, a to naivnemu prebivalstvu nikakor ni jasno..ali je to tako težko ali kaj ne vem, da so podatki na OECD (tudi drugod) nerealni. Slovenija jih prireja in kot take pošilja zunanjim institucijam. Rada je všečna in rada pokaže tisto kar nikoli ne more imeti! A je to jasno? Po zgledu Grčije nekoč prej!Slovenija je nerazvita državica po vseh sektorjih in agregatih gledano, ne vem kaj je tu sploh za razglabljati. Kriza jo je udarila nekaj desetkrat bolj kot bilo koga drugega…zakaj to trdim, zato, ker kriza šele prihaaj, to kar imam o sedaj še… Beri dalje »

Sašo Dolenc
12 - št. let nazaj

Socialne pravice in zavarovanja v različnih evropskih državah: Evropska komisija: Usklajevanje področij socialne varnosti

donne
12 - št. let nazaj

Hvala, je bilo zelo zanimivo.