Na kratko skačem na Lukov teren (saj vem – teren pripada vsem nam ali vice versa, v vsakem primeru pa smo vsi sredi njega) za tole novico:

(1) profesor ekonomije Donald Boudreaux s kolumno v časniku Wall Street Journal ne verjame, da so ekstremne vremenske razmere vse bolj nevarne človeku, in je pripravljen staviti 10,000 USD, da bo med letoma 2011 in 2030 v povprečju letno [in v absolutnih številkah] zaradi ekstremnih vremenskih pojavov umrlo manj Američanov (seveda gre za etnocentrično stavo) kot med letoma 1991 in 2010;

(2) profesor okoljskih študij Roger Pielke ml. stavo brez zadržkov (a z logičnim – glede na neprijetno vsebino stave – pogojem, da gre denar v dobrodelne namene) sprejema.

Kolumna WSJ ni prosto dostopna, a si lahko ključni del o trditvah in ponujeni stavi preberete na Volokh Conspiracy (ki je tudi moj izvirni vir za novico).

Pielke meni, da bo stavo žal dobil dosti pred 2030. Sicer pa bi se lahko ob spraševanju o smotrnosti tovrstnih stav spraševali tudi o tem, koliko bo 10,000 dolarjev leta 2030 pravzaprav dejansko vredno.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Saj pravim, okoljske teme so sodobna razonoda bogatih Američanov.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Samo bedaki nasedajo CO2 maniji in lažem. Ko bo cena za elektriko 500% višja, bomo še prosili za NEK2.