Totedenski izseljeniški zapis na financah o mladih slovencih v tujini govori o Juretu Balohu, ki je v ZDA na magisterskem študiju menedžmenta v zdravstvu. Intervju je nekoliko drugačen od prejšnjih v seriji, saj Baloh ne študira na top šoli (Columbia v Missouriju), tako da je primerjava z univerzami v Sloveniji lahko nekoliko bolj uravnotežena.

Kako si izbral želeno fakulteto?
Ko sem se odločil za ZDA, sem si za glavno merilo določil cenjenost programov – poiskal sem lestvico najbolj cenjenih programov za menedžment v zdravstvu in se prijavil na pet. Teh pet sem izbral tudi po drugih merilih, na primer Columbia v Missouriju, kjer zdaj študiram, je znana kot eno najprijetnejših mest za bivanje v ZDA. Izkazala se je kot odlična kombinacija, saj imam po eni strani možnost študirati in delati z uveljavljenimi strokovnjaki, po drugi pa živim v mestu z nizkimi stroški bivanja in razmeroma pestro ponudbo dejavnosti.
Katere so največje razlike med ameriškim in slovenskim šolskim sistemom?
Lagal bi, če bi rekel, da so razlike velikanske in da je tu vse boljše. Pravzaprav sta ameriški in slovenski šolski sistem zastarela. Morda so prestižne univerze, kot je Harvard, korak naprej, ampak vprašanje je, ali gre za korak v pravi smeri. Ta industrijski model se zdi izpet – množična proizvodnja mora končati na smetišču zgodovine. Vse se nagiba k personalizaciji in tja mora tudi izobrazba. Pravzaprav so tu Američani vendarle v prednosti. Študenti si že zdaj veliko bolj sami sestavljajo urnik, pri nas pa so bili v času mojega študija vsi predmeti večinoma obvezni. Težko pa primerjam podiplomski študij, ker ne vem, kako poteka v Sloveniji.
Se nameravaš vrniti v Slovenijo?
Načrt je bil, da se po magisteriju vrnem, zdaj pa vse bolj ugotavljam, da bi to bila napaka, saj pri nas ni nekih prav prijaznih možnosti. Tu pa lahko razvijem svoj potencial in se morda nekoč vrnem v Slovenijo s konkretnimi izkušnjami. Magisterij mi pri nas ne bi kaj dosti koristil, prej bi bil ovira. Tu pa mi je odskočna deska, da pridobim izkušnje, ki pa jih bom veliko laže unovčil, kamorkoli bom pač že šel.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments