Pred dobrim letom sem en teden predavateljsko gostoval na Islandiji. Ko sem si na prost dan privoščil sprehod po enem od ledenikov, je proti koncu pohoda eden od vodičev povedal, da je zjutraj poslušal poročila o tem, kako bo morda prav na ta dan izbruhnil eden od vulkanov, ki naj bi se nahajal prav pod ledenikom, po katerem smo hodili. Vulkan ni izbruhnil ta dan, je pa kmalu po mojem odhodu z Islandije. (Začelo se je marca, zares močan izbruh pa je bil aprila.)

Pred dvema tednoma sem v Ljubljani gostil svojo tedanjo gostiteljico, ki je prijazno vrnila obisk. Kmalu po njenem odhodu je na Islandiji spet izbruhnil vulkan. Naključje ali islandska narava ne mara islandsko-slovenskega sodelovanja v zvezi s pravom EU?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Odškodninski argument: Naključje, kismet, božja volja, višja sila lahko zares prinaša odrešitev. Namreč, če gre za povezanost, potem lahko obstaja (glej italjansko sojenje geologom) tudi konkretna odškodninska odgovornost, bob ne daj še kakšne kazenske povrh. Število odpovedanih poletov, število prizadetih letalskih družb, seštevanje, glavobol. Sodobni čarovniki. Brez svobodne volje se sesuje kar pravo, skepticizem tukaj sploh ne pomaga, oportunitetni pogled pa je sovrag, satan in alah je velik.

Razložiti razliko med korelacijo in vzročnostjo je bilo pa vedno precej težavno. Kateri pravnik bi si kaj takega upal?

😛