V zadnjih tednih prebiram knjigo Reprobates: The Cavaliers of the English Civil War, biografsko obdelavo kavalirjev angleške državljanske vojne izpod peresa Johna Stubbsa. Da je Stubbs odličen avtor tovrstnih biografij o bolj ali manj odmevnih protagonistih literarnega sveta, je izvrstno dokazal že s prvencem Donne: The Reformed Soul, za katerega je dobil tudi dve prestižni nagradi. Da je po spletu zelo dobrodošlih naključij pristal v Ljubljani, pa sijajno izboljšanje naše stopnje svetovljanstva. (In vse to bi seveda zapisal tudi brez osebnega prijateljstva z Johnom.)

Barabini iz naslova so sicer cvetober bolj ali manj mladih in bolj ali manj povzpetniških oziroma ambicioznih predstavnikov višjih slojev družbe, ki so se (v Angliji 17. stoletja) lovili med lastnimi ambicijami in izbiranjem “prave” strani v vse bolj napetem ozračju oblastnih trenj med Anglijo in sosednjimi deželami ter kraljem in parlamentom. Ob tem pa so – marsikdaj takole po strani, ljubiteljsko – poprijeli še za pero in napisali kako pesem ali dramo. Moram reči, da sem ob kakem primeru kar presenečen, kako dobro jim je uspelo.

Poglejte si denimo kitico iz pesmi, ki jo je Richard Lovelace nemara napisal v luči lastne izkušnje, ko ga je kot kolovodjo skupine protestnikov iz Kenta, ki so nanj naslovili neko kontroverzno peticijo, britanski parlament dal zapreti v westminstrski zapor. Ti verzi naj bi zasloveli kot himna vseh zapornikov, a nemara veljajo tudi širše, za vse take in drugačne vrste “osebnih” zaporov – ker jih vsaj sam ne bi mogel na hitro dobro prevesti, jih navajam kar v izvirniku:

Stone Walls doe not a Prison make,
     Nor Iron bars a Cage;
Mindes Innocent and quiet take
     That for an Hermitage;
If I have freedom in my Love,
     And in my soule am free;
Angels alone that soar above,
     Injoy such Liberty.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
12 - št. let nazaj

Eden izmed teh bizarnih rojalistov iz Kenta je bil tudi Robert Filmer, če lahko naredim malo reklame, sem njegovo knjigo pred leti uredil pri Krtini 🙂 : http://www.zalozbakrtina.si/index.php?page=knjiga&kid=270