Po objavi izpred dveh dni je tu še druga (in skoraj gotovo zadnja) objava o napakah knjige Dennisa Shashe Šifre, uganke in zarota. Saj ne, da bi se lahko primerjal s profesorjem Shasho po pedigreju računalniške logike. A se mi vseeno zdi, da je nekaj narobe, če takle ljubiteljski logik brez posebnih težav najde par tovrstnih logičnih napak v knjigi, ki bi po definiciji ravno morala biti brez njih.

Kakorkoli že, tu je še drugi problem:

100 tovarn izdela po 100 kosov posameznega sestavnega dela za izdelavo rakete, za katero pa so potrebni sestavni deli iz vseh tovarn. Za končno sestavitev rakete je tako treba doseči, da bo v vsaki tovarni po en kos sestavnega dela iz vsake tovarne, da jih v tovarni sestavijo skupaj, vendar pa zmanjkuje časa in ga je na voljo le 100 ur. Na voljo imate 100 tovornjakov, od katerih lahko vsak naloži do 100 kosov sestavnih delov (vsi so enako veliki), vendar pa med tovarnami lahko potujejo le sorazmerno počasi: med poljubnima dvema tovarnama pridejo v 5 urah, prav tako pa potrebujejo 5 ur, da do poljubne tovarne pridejo od začetnega parkirišča.

Ali obstaja način, da tovornjaki uspejo sestavne dele razpeljati v 100 urah? (Pri čemer velja, da tovornjaki ne izgubljajo časa s prekladanjem in tudi nimajo premorov, naenkrat pa lahko v eni tovarni nakladata in razkladata dva tovornjaka.)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

14 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Sam bi se tega lotil s "simpleks metodo" – lahko da bi brcnil v temo 🙂 – ampak se mi niti pod razno ne da "zezati" s tem :).

problemi

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Kaj pa logična uganka/nelogični misterij Ustavnega sodišča?

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Matej, mislim, da si predlog reševanja s "simpleks metodo" narobe razumel (no, razen, če je šlo za šaljivo pripombo). Simpleks je čisto prava matematična metoda (algoritem) za reševanje problemov linearnega programiranja, med katere spadajo tudi transportni problemi.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Sam sem mislil na "simpleks metodo", kot jo je zgoraj opredelil shrink. Povsem resno sem mislil, vendar kolikor sem sam delal s to metodo in pretežno ravno na "transportnih problemih" je precej zamudna. Seveda govorim za primer, da se zgornjega primera lotiš "peš".

problemi

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

No, vprašanje je, če se gornji problem sploh da zapisati kot linearni program; če se namreč da (nisem poskusil), potem simpleks vselej da optimalno rešitev (za nek izbrani kriterij optimizacije – pri transportnih problemih so ponavadi kriterij transportni stroški).

Seveda pa verjamem, da se da problem rešiti (tudi) s kako drugo metodo iz nabora metod operacijskih raziskav. Če je Tomaž Cedilnik tisti, za katerega mislim, da je (namreč: matematik), potem je zelo hitro našel pravi način. Nenazadnje bi ga moral tudi Shasha, ki ima PhD iz uporabne matematike.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Shrink, strinjam se, zato sem tudi napisal, da bi lahko brcnil v temo. Imaš pa vsekakor prav, da ti simpleks vselej da optimalno rešitev (kakor tudi metodi "stopalniki" in "modi"). No, moral bi si osvežiti znanje in preveriti ali je v primeru, če je sistem "degeneriran" (vedno) več rešitev.

Mogoče bi se dalo "poiskali" kriterialno funkcijo (max, min, zgoraj verjetno minimum) tudi za zgornji problem.

problemi

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Matej, poskusi pobarati Shasho o tem problemu. Morda mu ne bo izpod časti odgovoriti. Drugače pa so lahko na videz preprosti problemi zelo trd oreh, vsaj kar se iskanja najboljše rešitve tiče. V tem smislu mi je zanimiv problem kuharja, ki speče n palačink različnih velikosti in jih povsem poljubno razvrsti eno na drugo na krožnik. Vprašanje je sedaj, kolikšno je najmanjše možno število premetavanj palačink, da bodo te razporejene od največje do najmanjše. Verjetno je komu znano, da je ta problem (ki je kar težek) reševal med študijem na Harvardu tudi Bill Gates, katerega rešitev je čez nekaj let… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Shrink, lahko poveš rešitev glede problema "kuhar"?

V primeru, da bi kuhar poljubno (naključno) že polagal palačinke od največje do najmanjše – zelo majhna verjetnost, pa vendarle – bi bilo najmanjše možno število premetavanj 0. Bi bila naloga že opravljena:).

problemi

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Tako je, Matej. Optimalna rešitev pa leži med 15n/14 in 18n/11:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pancake_sorting#The_original_pancake_problem