Danes sem po vsem po naključju (nekdo mi je poslal povezavo) pogledal nek prispevek na temo gensko spremenjenih organizmov. Sicer (preden me kdo obtoži tega) sam nisem neizprosen zagovornik GSO in mislim, da moramo biti pri vsakem posameznem novem primeru previdni in pretehtati njegovo varnost. A to, kar se gredo nasprotniki v tem prispevku, ki si ga lahko pogledate na povezavi, pa je skoraj potrebno komentirati, saj gre za propagando v najslabšem pomenu te besede. V prispevku avtor komentira članek, objavljen v reviji Cell research, ki govori o tem, da lahko nekatere mikroRNK iz rastlin vplivajo na aktivnost genov pri sesalcih, v konkretni raziskavi na aktivnost gena, ki kodira receptor za “low density lipoprotein”, ki veže holesterol (za intermezzo – ne obstojata dve vrsti holesterola, kot pogosto laično razumemo in govorimo – LDL in HDL (dobri in slabi) holesterol, holesterol je samo eden, LDL in HDL pa sta dve različni beljakovini, na kateri se holesterol veže, da lahko potuje po krvi). Raziskava je vsekakor zanimiva ker kaže, da naj bi se te mikroRNK (to so posebne molekule RNK, dolge običajno od 15 do 20 baznih parov) lahko tudi vnesle v telo sesalcev po zaužitju rastlinske hrane.

A zanimivo, znanstveni članek niti na enem mestu ne omenja gensko spremenjenih organizmov. Sam tudi še nikoli še nisem slišal, da bi imela npr. BT koruza več mikroRNK kot navadna koruza. Prav tako iz gena, ki kodira BT, snov, ki je strupena za koruzno veščo, zaradi česar je ta koruza odporna proti tem žuželkam, ne nastaja kakšna mikroRNK molekula. Skratka, razlagalec v tem prispevku se brezsramno laže in potvarja izsledke povsem korektnega znanstvenega članka. Edini potencialno nevarni zaključek iz te raziskave bi lahko bil ta, da lahko rastlinske mikroRNK (iz vseh rastlin, ker te mikroRNK se nahajajo prav v vseh rastlinah) škodljivo delujejo na naš organizem. A še tukaj se zadeva hitro zatakne – kako pa smo potem preživeli milijone let s tem, da ves čas uporabljamo vse te zlobne rastline, ki nas zastrupljajo s svojimi mikroRNK?

Priporočam pa ogled strani prav vsem kvarkadabrovcem, saj gre pravzaprav za nekakšno našo anti-stran, če si pogledate še kakšen drug prispevek na teh straneh.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

25 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Se pravi da se RNK vnese v telo. In če gen zamenjaš z genom, ki pravi celici da proizvede toksine in se ta vnese v telo, bo ta neredil škodo. Ker GSO je točno to vzamejo gen, ki je bil tam tisoče let in ga zamenjajo z genom, ponavadi, živali. http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8525165/Toxic-pesticides-from-GM-food-crops-found-in-unborn-babies.html

TheInfoWarrior
12 - št. let nazaj

Slab spin, Mike Adams samo to ugotivitev iz študije Cell Research, prenese na GSO kreature in potencialne posledice.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Gregor Majdič

"'small RNAs' do not code for proteins, but instead exercise control over those RNAs that do. Because these small RNAs can control the transcription and translation of protein-coding RNAs, many believe that they represent a newly discovered level of control over the workings of the genome. They may even provide a further clue to understanding the mysterious 98% of the human genome that doesn't direct the production of proteins." Spremeni gene, ki kodirajo proteine. http://www.nature.com/horizon/rna/background/micrornas.html "But what is new — and what Levaux missed — is that the Chinese study happens to involve exactly the kind of genetic matrieral —… Beri dalje »

Mare
12 - št. let nazaj

Glede interpretacije znanstvenih članokv bi citiral le dva ugledna prispevka:
Ph.D.comics:
http://www.phdcomics.com/comics.php?f=1174

in xkcd:
http://xkcd.com/882/

@Gregor: odgovor na zadnje vprašanje je – ker je vsa koruza škodljiva, glej http://hatecorn.blogspot.com/!

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Ta stran ponuja cel venček anti-znanstvenega aktivizma: anti-cepljenje, anti-AGW, anti-GMO. To sploh ne preseneča, kajti prispevki se večinoma nanašajo na prispevke s portala NaturalNews.com, ki je znan promotor šarlatanstva: "NaturalNews.com (formerly Newstarget) is a website founded and owned by self-proclaimed "health ranger" Mike Adams. The site promotes almost every sort of medical woo known, though it specializes in promoting vaccine hysteria [1] and quack cancer medicine [2] . They also promote conspiracy theories which are usually either targeted at modern medicine or geared to gain sympathy for alternative medicine. [3]" http://rationalwiki.org/wiki/NaturalNews ureja pa jo šarlatan: "Adams is a flat out… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Omenjena stran ponuja cel venček anti-znanstvenega aktivizma: anti-cepljenje, anti-AGW, anti-GMO… To sploh ne preseneča, kajti prispevki se večinoma nanašajo na prispevke s portala NaturalNews.com, ki je znan promotor šarlatanstva: "NaturalNews.com (formerly Newstarget) is a website founded and owned by self-proclaimed "health ranger" Mike Adams. The site promotes almost every sort of medical woo known, though it specializes in promoting vaccine hysteria[1] and quack cancer medicine[2]. They also promote conspiracy theories which are usually either targeted at modern medicine or geared to gain sympathy for alternative medicine.[3]" http://rationalwiki.org/wiki/NaturalNews ki ga ureja šarlatan: "Adams is a flat out opponent of modern medicine… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Še ena odlična anti-kvarkadabra stran je tole: http://www.ujet.si/

Prebereti si lahko prispevke o votli zemlji, reptilih, piramidah v Bosni, prostozidarskih ložah, projektu HAARP, življenju brez denarja…

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

No, o piramidah v Bosni sem prejšnji teden gledala dokumentarno oddajo in njihove podzemne hodnike raziskujejo arheologi in dr. znanstveniki.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Sicer sem zgolj pogledal na spletno stran ujet.si, tako da člankov nisem bral, me pa tudi zanima, zakaj naj bi bilo govorjenje o prostozidarskih ložah ali življenju brez denarja "anti-kvarkadabrovsko". Na spletni strani ujet.si je moč prebrati tudi:

"Opozorilo bralcem: Nekritično sprejemanje informacij vodi v zaslepljenost."

In ja, zaslepljenost je lahko tudi "znanstvena" – "znanstveni dogmatizem".

Gregorja bi vprašal, katere slabe primere GSO-jev pozna, kdo naj to kontrolira in kdo naj takšno kontrolo financira.

problemi

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Hm, meni se ureditev farmacevtske industrije ne zdi ravno ustrezna. Tu ne kličem po nekem idealnem sistemu, vendar, kontrolirati sam sebe ne more biti "ustrezna ureditev". Praviš, da so raziskave o neškodljivosti precej drage in da je prav da jih financira proizvajalec, OK, naj jih, vendar bi morala dati "država" denar tudi za "kapitalsko neodvisne" raziskave. Za to enostavno mora biti denar. Dokler takšne raziskave ni, produkt (kakršen koli) ne bi smel iti na trg oziroma v uporabo. Mislim, da ni tako malo kritikov glede dokazovanja varnosti zdravil. Ampak raje bi rekel besedo dve o Monsantu. Monsanto, s svojimi lastniki,… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Pač spet potvarjaš moje besede: rekel sem, da ni vredno vedno znova komentirati tvojih "kvazifilozofskih razširitev", ki se praktično vedno usmerijo k "svetem trojstvu", "zveri" in podobnemu.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Shrink, če ne razumeš, o čemu govorim, ko govorim o "svetem trojstvu", kakor sem zgolj enkrat, na forumu, poimenoval "sprego kapitala, politike in moderne znanosti", ti bom še enkrat pojasnil s citatom: "Moderno državo (po Francoski revoluciji) opredeljujemo kot ključni element svetovnega kapitalističnega Gospodarstva, zato ker njeno strukturno organizacijo (in reprodukcijo) naddoloča diskurz modernega Gospodarja – kapitlistični način proizvodnje. Ker pa se ta opira na institucijo moderne univerzalne objektivne znanosti, je jasno, zakaj šele z njunim sovpadanjem v biopolitiki pride do totaliziranja družbenega." (Janović) Bo šlo? Če ne, povej, ti bom pojasnil "po domače". No, saj sem to storil, razmisli… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Spet eno in isto nakladanje, ki ni vredno komentarja. In seveda sem primarno komentiral opozorilo na strani ujet.si, posvečenemu pa to še vedno ni kapnilo in še naprej naklada o "svetem trojstvu".

Za tvoja pojasnila pa mi je prav malo mar, kar pa ne pomeni, da tudi v bodoče ne bom repliciral na nakladanja o "znanstvenem dogmatizmu", še posebej če imajo za izhodišče opozorila na šarlatanskih straneh.

Za take, kot si sam, je imel Feynman prav posebno oznako: "cocktail-party filozofi."

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Res škoda, da na "ujet.si" ne upoštevajo lastnega opozorila, saj tako ne bi nakladali o votli zemlji, HAARP-u in podobnih šarlatanskih temah (tudi piramide v Bosni so šarlatantsvo: "Scientific investigations of the site show that the so-called pyramids are natural formations and that there are no signs of human building involved.[2][3][4] Additionally, scientists have criticised the Bosnian authorities for supporting the pyramid claim saying, 'This scheme is a cruel hoax on an unsuspecting public and has no place in the world of genuine science.'[5)")

Seveda pa o "znanstvenem dogmatizmu" govorijo le posvečeni.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  shrink

Sem pač posvečen.

Bolj ko berem svoj post, manj vidim v njem zapis o "votli zemlji", "HAARP-u" ali "bosanskih piramidah" – ampak znanstveniku raziskovalcu dogmatiku tvojega kova je ta podatek irelevanten.

In vztrajam, da tudi nekritično sprejemanje znanstvenih informacij vodi v zaslepljenost ("znanstveni dogmatizem")- nemalokrat se je zgodilo, da je bila ta zaslepljenost pogubna za mnoge; ni vse, kar se (znanstveno) sveti, zlato.

problemi

shrink
shrink
12 - št. let nazaj
Odgovor na  shrink

Tebi pa je očitno irelevantno, da tista stran govori tudi o "votli zemlji", "HAARP-u" ali "bosanskih piramidah" (seveda pa so tudi prostozidarske lože in podobno priljubljene teme teoretikov zarote in šarlatanov, kajti teorija zarote in šarlatanstvo gresta ponavadi z roko v roki). 😀 In prvi del moje replike se je nanašal na opozorilo na njihovi strani (ne pa na tvoj post), kar pa posvečenemu tako in tako ni kapnilo.

Ti kar naprej vztrajaj pri "znanstvenem dogmatizmu". 😀

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  shrink

Seveda mi je irelevantno – kaj naj neham brati Newtona, ker je govoril tudi o Bogu in alkemiji – menda znam ali znaš ločiti zrno od plevela, menda tudi ti upoštevaš, ko bereš različne članke naslednje: "Nekritično sprejemanje informacij vodi v zaslepljenost." Glede teorij zarote pa tako, ali je "priatizacija virov pitne vode" teorija zarote, zarota, logično ravnanje podjetnih korporacij ali šarlatanstvo, kaj meniš? Kaj pa pesticidi, so ti teorija zarote, zarota, logično ravnanje podjetnih korporacij ali šarlatanstvo?Si mogoče par dni nazaj gledal nemški dokumentarni film o belem azbestu (krizotil), ki je prav tako škodljiv, in veliki uporabi tega materiala… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj
Odgovor na  shrink

Gornje je tipična kvazifilozofska razširitev, ki si ne zasluži komentarja.

Dejstvo pa je, da stran "ujet.si" ponuja šarlatanske tekste, njihovo opozorilo glede "nekritičnega sprejemanja informacij" pa zgolj zveni kot posmeh lastnim tekstom, kajti sami očitno niso sposobni kritičnega sprejemanja informacij, sicer ne bi objavljali informacij, za katere lahko vsakdo ugotovi, da so čisto šarlatanstvo, teorija zarote brez osnove in podobno.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  shrink

Kaj pomeni "kavzifilozofska razširitev" – je to neka otvoritev pri šahu, kot je recimo "Damin gambit"? In zakaj si "to" ne zasluži komentarja? A tu ciljaš na tisto Žižkovo tezo, da se o določenih stvareh enostavne ne moreš pogovarjati, vsak takšen pogovor avtomatično na nek način opravičuje določen zločin. V takih primerih je potrebno določeno dejanje enostavno označiti za "bolno". Če je temu tako, te razumem saj o uporabi pesticidov ali "privatizaciji virov pitne vode" dejansko lahko rečemo zgolj "bolno". Glede "ujet.si" sem pa že rekel, da člankov nisem bral, tako da ne morem soditi. Naslovi so pa lahko zelo… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Ah, postavljaš ena in ista vprašanja. Odgovor si že dobil na forumu (tvoj problem, če imaš slab spomin).

Sicer pa to ni nič novega s tvoje strani: vsako debato usmeriš v problem "svetega trojstva" (kot ga poimenuješ): politika-kapital-znanost. Taka nakladanja pač ni vredno (več) komentirati.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj
Odgovor na  shrink

Shrink, vem kaj pomeni "kvazifilozof" in sem ti že ničkolikorat rekel, da me ne moti, da me tako naslavljaš, vendar, sprašujem te po "razširitvi", kaj za božjo voljo naj bi bilo to pomenilo. Glede "svetega trojstva" politika-kapital-znanost, pa predlagam, da uporabljava zgolj eno besedo "biopolitika". In če me spomin ne vara, vem pa da me v tem primeru ne, nisi ti na forumu glede bioplitike ničesar demantiral ali ustrezno komentiral – konec koncev o "biopoltiki", na forumu, niti nismo ničesar rekli. In gospod znanstvenik/raziskovalec, ko nekomu odgovoriš, da naklada se spodobi vsaj napisati zakaj smatraš, da naklada – ali je… Beri dalje »

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Odgovor na prvo vprašanje si že dobil na forumu.

Seveda sem komentiral tvoja nakladanja in tudi pojasnil, zakaj si zaslužijo tako oznako, samo kaj ko imajo posvečeni kratek spomin.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

če koga zanima

Revealed: Monsanto GM corn caused tumors in rats

http://rt.com/news/monsanto-rats-tumor-france-531/