Borut Rončević, v.d. generalnega direktorja Direktorata za visoko šolstvo in znanost, v svojem blogu piše o noveli Zakona o visokem šolstvu, specifično o spremembi določanja sveta NAKVIS:

Morda najbolj absurden pa je očitek glede spremembe sestave sveta NAKVIS-a. Ne gre za nikakršen politični prevzem nadzora nad agencijo, ampak ravno nasprotno, pomeni njegovo depolitizacijo. Naj dušebrižnike opozorim, da je predsednica sedanjega sveta NAKVIS predstavnica vlade! V novem predlogu vlada ne bo več imela nobenega predstavnika in ne bo mogla imenovati nikogar, ki ne bi bil predlagan s strani visokošolskih zavodov, rektorske konference, sindikatov, študentov ali delodajalcev. Torej ima popolnoma zavezane roke.(*)

Takole pa neposredni vir, torej obrazložitev predlagane novele zakona:

Svet Nacionalne agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu po obstoječem zakonu sestavlja 11 članov, od katerih tri imenuje rektorska konferenca, enega reprezentativno združenje samostojnih visokošolskih zavodov, enega reprezentativno združenje višjih strokovnih šol, dva reprezentativna organizacija študentov v sodelovanju s študentskimi sveti, enega reprezentativna združenja delodajalcev po dogovoru, dva Vlada RS na podlagi javnega poziva izmed strokovnjakov na področju visokega šolstva ali zagotavljanja kakovosti v njem, ki študirajo ali delajo v Republiki Sloveniji, ter enega izmed strokovnjakov na področju visokega šolstva ali zagotavljanja kakovosti v njem, ki študirajo ali delajo v tujini. 

Po novem pa (isti vir):

Predlog sprememb in dopolnitev zakona uvaja nov sistem imenovanja članov Sveta agencije, tako da visokošolski deležniki člane Sveta več ne imenujejo, temveč predlagajo. Člane Sveta agencije imenuje Vlada RS izmed predlaganih kandidatov. (*)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

10 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Danes v Delu JKS – Minister Turk deli drobtinice: "Kljub temu pa ne bodo mogli mirno prezreti zadnje poteze visokošolske sfere, ki je na premiera in predsednika DZ naslovila poziv k umiku novele in napovedala, da bo v nasprotnem uporabila vsa demokratična sredstva, vključno z obveščanjem mednarodne visokošolske javnosti o vladnih posegih v naš visokošolski prostor. V tem primeru bi NAKVIS skoraj zagotovo ostal brez evropske akreditacije, s tem pa bi propadli tudi vsi vladni argumenti, zakaj se sprememb sploh lotevajo. V tem smislu je mogoče razumeti sporočilo, da je na vladi sprejeto besedilo novele odstopilo od načrtovanega popolnega obvladovanja… Beri dalje »

Primož
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ah, ja, neznosna lahkost komentiranja, tipična za naše novinarje. Naslednjič pričakujem, da bodo skupaj z Jasno še strokovno pokomentirali posebnot teorijo relativnosti, prepotentni kot so, se verjetno ne bodo čutili nekompetentne za kaj takega.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Primož, kaj v komentarju ne druži?

Primož
11 - št. let nazaj

Do tega sicer nimam izdelanega stališča, ker se mi ne da s tem ukvarjat, iz izkušenj pa vem, da je urajanje javnih zadev mnogo bolj zapleteno kot pa to predstavljajo naši novinarji s svojim omejenim intelektualnim dometom. V resnici verjetno niti niso toliko omejeni, pač predvsem preveč leni, neprofesionalni in maliciozni, da bi prisluhnili in predstavili tudi argumente nasprotne strani. Dovolj je samo tale odstavek iz Rončevićevega bloga, pa stvari postanejo mnogo bolj relativne in zapletene: "Da bo popolnoma jasno: novela zakona je potrebna, da odpravimo resno in realno nevarnost, da s koncem naslednjega akademskega leta dve največji univerzi ostaneta… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Primož

No, saj je Rončević s prispodobo Špara in Lidla povsem jasno povedal, zakaj si hočejo podredit NAKVIS. V bistvu je zadeva zelo preprosta, ko se megla enkrat razkadi.

Aljaž Ule
11 - št. let nazaj

Nekaj pojasnil: – Kot neprestano pojasnjujejo UL in Nakvis, z javno veljavnostjo diplom ni problema (meni se kar malo zdi, da je problem izmišljen).– trenutno predsednico sveta Nakvis je svet sam izbral izmed svojih članov. – ni res, da visokošolske institucije sedaj "nadzorujejo same sebe": v sedanji svet so imenovale 5 od 11 članov. Trenutni svet ne nadzoruje nihče (morda pa ravno to komu ni všeč).– če zares želimo, da bo svet neodvisen od vseh deležnikov, potem svetnike pridobimo iz tujine (to je običajna praksa v tujih agencijah). Trenutni svet ima enega člana iz tujine (trenutno sem to jaz), po… Beri dalje »

void
11 - št. let nazaj

Jaz mislim, da je problem načrtno izmišljen, ker je branje zakona preveč diletantsko.To sem že povedal gospodu Rončeviću (sem lepim isti odgovor)."Na vašem blogu mi ni objavilo, zato objavljam tukaj. To, da bostaUniverza v Ljubljani ter Univerza v Mariboru izgubili akreditacijo, jelaž. Prebral sem izjavo NAKVIS-a (torej agencije, ki podeljujeakreditacije), zakon (ZViS-NPB8) in dopolnitev zakona ZViS-G. Navedena dejstva v članku na Siolovem portalu (UL zaradi zamujenegaroka grozi izguba javne veljavnosti), ki povzema interpretacijoministrstva, se ne ujemajo, saj v članku piše: "Šesti in sedmiodstavek 23. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokemšolstvu določata, da morajo visokošolski zavodi, pri katerih… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Javni poziv rektorjev in predstavnikov visokošolske skupnosti vladi in DZ: pdf.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Kaj je v ozadju tega, da sta od rektorjev poziv podpisala le ljubljanski in mariborski?