Ameriška javna televizija PBS predvaja dokumentarec “Climate of Doubt”, ki raziskuje, zakaj so podnebne spremembe postale v tekoči predsedniški kampaniji v ZDA obrobna tema, in kako so to dosegli prav določeni igralci s svojimi interesi. Ironično, v času, ko nekje sodijo znanstvenikom,  da niso napovedali katastrofalnega potresa, jih drugod obtožujejo ustvarjanja panike in strašenja ljudi glede posledic podnebnih sprememb.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

13 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Zanimivo. Vprašanja za zagovornika antropogenih podnebnih sprememb:
1.ali menite, da je možna evolucija Zemlje brez podnebnih sprememb?;
2. ali resnično verjamete, da lahko načrtno "spremenimo" podnebne spremembe na ta način, da bodo ugodne za človeško vrsto;
ali so bile narejene kakšne študije klimatologov o vplivu izbruha ognjenika par let nazaj na Islandiji ( da ne omenjam ostalih) na podnebne spremembe?
Zakaj zagovorniki p. n. in ostali zeleni ne protestirate proti fabrikam orožja?
In zadnje- kdaj so se znanstveniki spremenili v profete?
agata
jaz mam rada podnebne spremembe- je bolj zanimivo.
agata
a

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

1. to nima nobene posebne zveze s temo
2. lahko jih upočasnimo (vsaj tisti del, za katerega smo mi odgovorni) in si damo s tem dovolj časa za prilagoditev
3. ne vem, pobrskaj po javno dostopnih bazah znanstvenih člankov
4. po čem sklepaš da ne?
5. vprašaj Talesa (500+ pr.n.št.), ki je prvi predvidel sončev mrk
6. to bo šele zanimivo, ko nam bo šla veriga oskrbe s hrano v franže…

Hubert

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Dejstvo je da antropogene podnebne spremembe obstajajao, če pa svetovni znanstveni skupnosti in dejstvom ne verjameš, je to le zgolj tvoj problem agata.

Motore

problemi
11 - št. let nazaj

Agata, tisto kar je tebi morebiti zanimivo ni nujno, da je tudi meni, torej svoje želje ne moreš posplošiti. Posplošimo lahko zgolj stvari katere lahko dokažemo oziroma ko napovedi znanstvenikov temeljijo na znanosti, ki je glede metode zelo stroga. Kaj smo imeli videti v zgornjem prispevku? 2% "skeptikov" oporeka 98% porcentom znanstvenikov. Od onih dveh procentov jih je zgolj peščica znanstvenikov oziroma tistih, ki imajo vsaj doktorat iz ved, ki so relevantne za obravnavo tega naravnega pojava (klime). Ostalo so, ne vem, ne najdem ustreznega izraza. Uspeli smo videti tudi kako onih 98% znanstvenikov ne razume najbolj tubiti. Nekako imajo… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Jaz katastrofično mitologijo podnebnih sprememb zaenkrat doživljam le preko medijev, za prvinska doživetja z letali nimam gnarja.
Kot pravite-v Sloveniji namreč nimamo podnebja- le vreme.

Problemi- vsi posplošujemo lastne želje, le da eni na ta račun tudi služijo. In kadar jim želja prinaša profit ( z emisijskimi boni se dobro služi, mar ne?), takrat veš, da neki ne štima.
Agata

problemi
11 - št. let nazaj

Agata si malce egoistična? Kaj pa ljudje, ki pa jih čutijo, dnevno opazujejo? Podnebne spremebe niso mit, so se dogajale tudi v času, ko Homo sapiens sapiens še ni blodil po Zemlji. Ampak ne gre za to, klimatologi in ekologi opozarjajo na naše neodgovorno početje. Glede na to, da si ti obiskovala FDV jaz pa FPP (no ga še:)) nama verjetno ne bo težko razumeti Lacana in njegove teze od kje želja. Naj naju spomnim z zgolj nekaj pojmi: subjekt, fantazma, umestitev želje. Torej naj ne zgubljam besed od kje ljudem določena želja in kdo želi te želje posploševati. Torej… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

No ja problemi- če vidiš ti borca proti kapitalu v Alu Goreou , ki o neprijetni resnici piše ob ogrevanem bazenu, potem pa nimaš najbolj ostrega pogleda.Ravno nasprotno- skrb za naravo, boj proti podnebnim spremembam ( le kako se je mogoče boriti proti Soncu) je način kako kapitalizem izkorišča idejo skrbi za naravo, našo slabo vest glede ti."neodgovornega" odnosa do narave. Odnos individualizira in si s tem nabira politične točke, pa še v državno malho kar precej nateče. Svinjajo, pa še računajo zraven.Podnebne spremebe so in bodo o tem ni dvoma- problem ni tehnološki- v smislu namesto codvaja naj znanost… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Še nekaj- nisem obiskovala fdv- le od kod ti to?

problemi
11 - št. let nazaj

Agata, naj se najprej opravičim za FDV. Ne vem zakaj sem si zapomnil, da si na forumu to omenila. Mislim, da Ala Gorea nisem omenil. Omenjeni je pri celi stvari povsem nepomemben. "Bazen" je pa argument proti "slamnatemu možu". Agata, praviš da kapitalizem izkorišča idejo skrbi za naravo, individualizira odnos, nabira politčne točke in dobro služi. Ja, točno to. Ampak vse to jim omogoča ravno "tvoje skeptično" stališče "ni problem tehnično-tehnološki" ampak "družbeni/kapitalizem". Ravno to je tisto, kar sem ti govoril zgoraj. Kapital potrebuje neke argumente, da bi lahko opravičil vztrajanje na določenih zastarelih, trajnostno nesprejemljivih industrijskih panogah. V spregi… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

jaz ne vidim nobene skepse, ki jo omenjaš v:eko taksah, emisijskih bonih, ogljičnih odtisih, ekoinženiringu,kontroli popualcije, konferencah, protokolih še manj pa subverzije.
Resnica je na površini. Kapitalisti ne le da verjamejo znanstvenikom, našli so tudi način kako tržiti podnebne spremembe. Štekaš?
Agata

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Anton Komat: “Gospodarska kriza je nateg tisočletja”
Problemi preberi si tale članek pa mi povej, ali še meniš, da so zagovorniki podnebnega segrevanja subverzivni, ali pa nasprotno, njihova ideologija vodi v tiranijo "nikad videno do sada"
Agata

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ojoj. V tem intervjuju je skoraj v vsakem stavku bomba: neresnica, cisto nerazumevanje delovanja znanosti, ali pa preprosto nevednost.

To me niti ne cudi prevec, ce je res zivljenjepis Antona Komata na wikipediji pravi. Faliran student medicine… (seveda bi bilo povsem mogoce, da bi si pridobil znanje o naravoslovju na nivoju vrhunskiih raziskovalcev sam s trdim delom, a taki primeri so zelo redki. In potem tudi ne bi takih kvasal v intervjuju).