Študenti senatorji Filozofske fakultete so te dni fakultetni javnosti in vodstvu poslali tole pismo.

Spoštovani dekan, spoštovani senatorji in senatorke, spoštovani predstojniki in predstojnice oddelkov Filozofske fakultete,
ponedeljkova izredna skupna seja Senata in Upravnega odbora Filozofske fakultete je izredno pomembna, saj se na njej odločamo, ali bomo sprejeli ideologijo o nujnosti varčevanja, ali pa bomo zahtevali, da se visoko šolstvo financira na ustrezen način, kot to od Vlade RS med drugim zahteva tudi Ustavno sodišče RS. Študentje želimo izpostaviti, da se tako rekoč odločamo med dvema perspektivama, dvema različnima družbama:
• perspektivo, v kateri sta znanost in izobraževanje zavestno podfinancirani ter podvrženi političnim in kapitalističnim interesom,
• ali družbo, v kateri sta avtonomna univerza in brezplačno ter kritično izobraževanje bistveni sili razvoja.
Filozofska fakulteta že vrsto let nima dovolj denarja, zato je morala plače financirati iz lastnih sredstev:
• leta 2008 je zagotovila 370.000 €,
• leta 2010 že 1.607.000 €,
• leta 2012 se ta številka približa trem milijonom €,
• proračun za leto 2013 predvideva nadalnje ~ 15% znižanje sredstev za visoko šolstvo.
Vidimo, da trenutni in prihodnji finančni pogoji povzročajo razpadanje brezplačnega visokega šolstva in vsiljujejo trend komercializacije univerze pod sloganom “Fakultete naj denar najdejo same.” Delovanje po principu ponudbe in povpraševanja izničuje znanstveno avtonomijo, podreditev gospodarstvu pomete s humanistiko (kar na kratki rok pomeni zapiranje oddelkov), študij izgubi svojo kritično in emancipatorno razsežnost, šolnine pa v končni fazi poskrbijo, da univerza postane institucija, ki je dostopna samo materialno priviligiranim.
Dekana Filozofske fakultete, red. prof. dr. Andreja Černeta, zato pozivamo, da odločno zavrne varčevalne ukrepe in z njimi povezano varčevanje na fakulteti.
Pozivamo ga tudi, da po vzoru rektorja Univerze v Ljubljani, red. prof. dr. Stanislava Pejovnika, problematizira svojo kazensko odgovornost za neizvajanje domnevno nujnih varčevalnih rezov in od Vlade RS zahteva spoštovanje sodbe Ustavnega sodišča RS, da se zakonsko uredi financiranje visokega šolstva (v skladu z 58. členom Ustave RS, ki določa, da so državne univerze in državne visoke šole avtonomne, njihovo financiranje pa ureja zakon).
Dekanu pri udejanjanju ponujenih predlogov študentje senatorji Filozofske fakultete izrekamo vso podporo. S tem je predvsem mišljena podpora dekanu v primeru, da bo moral kazensko odgovarjati za neizvajanje varčevalnih ukrepov. Če bi do tega prišlo, bomo študentje senatorji v sodelovanju s civilno družbo poskrbeli za mobilizacijo čim večjega števila študentov in visokošolskih delavcev ter ustrezen množičen odziv v javnosti.
Študenti in študentke Senata Filozofske fakultete UL
Ljubljana, 3. 11. 2012

Na pismo se je kratko odzval tudi rektor Univerze v Ljubljani:

Spoštovani,
v celoti podpiram pismo študentov senatorjev.
Lep pozdrav, Stane Pejovnik, rektor

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Nisem najbolj na tekočem. O kakšni kazenski odgovornosti je govora?

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Zelo zanimivo. Upor namreč. In tole:

"In še nekaj, če univerza ne bo poslovala pozitivno, meni osebno po 64. členu zakona o izvrševanju proračuna grozi 10.000 evri kazni in razrešitev."

Nisem vedel, da imamo v zakonu takšno odgovornost? Kako pa to, da direktorji propadlih javnih firm niso bili tako kaznovani? A je to nov zakon?

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

A je rektor sploh lahko razrešen od vlade? Bil je namreč izvoljen. Rad bi videl ta dogodek.

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Zakon o izvrševanju proračunov 2012 2013 (predlog), 64. in 65. člen
http://imss.dz-rs.si/imis/605e19cde6fad1d5cd32.pdf

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ja ampak tole je šele predlog! 64. člen(sankcije za prekršek)Z globo 10.000 eurov se kaznuje za prekršek odgovorna oseba neposrednega ali posrednegauporabnika proračuna države ali občine, če:– pripravi finančni načrt v nasprotju z izhodišči vlade, župana oziroma predstojnikaneposrednega uporabnika proračuna;– ne posreduje pravočasno finančnega načrta v soglasje pristojnemu ministrstvuoziroma županu;– ustvari primanjkljaj na plačnih kontih;– ni pripravila sanacijskega načrta v skladu z drugim odstavkom 51. člena tegazakona.65. člen(razrešitev odgovorne osebe posrednega uporabnika proračuna)(1) Vlada oziroma župan iz krivdnih razlogov razreši odgovorno osebo posrednega uporabnikaproračuna, če :– finančni načrt ni bil pripravljen v skladu z izhodišči vlade, župana oziroma predstojnikaneposrednega uporabnika;–… Beri dalje »

MARKUR
MARKUR
11 - št. let nazaj

Noben ukrep ni dober, če nisi odkril dejanskega vzroka težav.Leta slabega gospodarjenja, ne moreš popraviti tako, da boš v prihodnje določil kdo je kriv za slabo stanje. Zakaj se večina prizadetih ne zaveda, da svoj dohodek ne moreš dobiti, že zaradi tega ker si zaposlen. Če je veriga predolga se pogosto zapletamo v njo in se spotikamo. Naša je že tako velika in so eni deli tako zarjaveli, da jih sploh več ne vidimo kot nevarnost lastne pogube. Če bi vsak, vsaj zloščil svoj kos verige, morda ne bi, pri padcih, prihajalo do okužbe še zdravih delov. Takrat,ko se bo… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

tudi pri dotičnem problemu je sila pomembno, gledamo nanj od zunaj ali skupaj z njim- sedimo za isto mizo.Spomnimo se samo na znano gospo Marijo Antonetto in njene preroške besede, ki se jih prežvekuje še danes.''pa naj jedo potico, če že nimajo z6a kruh.''nekaj podobnega slišimo reči tudi tiste, ki vztrajno in trmasto stojijo za stališčem, da se varčevanje MORA izogniti u7niverzam in podobnim ustanovam.Veste, veliko raje bi vas slišali, če bi v današnjem, zelo bolečem in zelo aktualnem trenutjku vzeli v roke pamet- katere vam, to verjamem, ne primanjkuje- in rekli:''Ja, kaj pa, če je čas varčevanja tudi tisti… Beri dalje »