Super-K detektor v Kamioka rudniku (http://t2k-experiment.org) 

Japonski eksperiment T2K je predstavil prvi dokaz za pojavljanje nevtrinov, ki na poti od pospeševalnika J-PARC do detektorja Super-K zamenjajo okus iz mionskega v elektronski nevtrino. Prejšnje meritve so nakazovale ta rezultat, tokratna statistika pa zagotavlja odkritje s statistično zanesljivostjo 7.5 sigma.

To je prvo odkritje pojavljanja nevtrinov in potrjuje sliko nevtrinskih oscilacij. Dosedanji eksperimenti so izmerili izginotje oz. primanjkljaj v pričakovanem signalu. Tega izmeri tudi T2K v mionskem pretoku, ki je osciliral v elektronskega.

Iz izjave za tisk:

Today at the European Physical Society meeting in Stockholm, the international T2K collaboration announced definitive observation of muon neutrino to electron neutrino transformation. […] This T2K observation is the first of its kind in that an explicit appearance of a unique flavor of neutrino at a detection point is unequivocally observed from a different flavor of neutrino at its production point.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Zupan
10 - št. let nazaj

Je kdo sploh še dvomil v oscilacije nevtrinov? 🙂

Btw. Govorice da je CMS izmeril razpad Bs->mumu so se izkazale za resnične, 1307.5025 (ta razpadni kanal dobro omeji supersimetrijo ali dodatne higgsove bozone). Rezultat se ujema z napovedjo v standardnem modelu. Si morda zasledil še kaj zanimivega na EPS?

Jernej F. Kamenik
10 - št. let nazaj

Se bolj zanimivo je, da sta tako LHCb kot CMS zaznala tudi razpad Bd->mumu, sicer z majhno signifikanco (<2 standardni deviaciji), trenutno je srednja izmerjena vrednost ~3x vecja od napovedi standardnega modela.
Oznanjeno pa je bilo se signfikantno (vec kot 3 standardne deviacije) odstopanje ene izmed meritev porazdelitve razpadnih produktov v razpadu B->K mumu od napovedi standardega modela.
Morda bo se kaj zanimivega predstavljeno v plenarnih predavanjih, ki se pricnejo jutri.