Letošnjo nobelovo nagrado za fiziko si delita teoretična fizika Englert in Higgs, in sicer za

“for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN’s Large Hadron Collider”

Torej nagrada nekako tako za teorijo, kot tudi za samo eksperimentalno odkritje Higgsovega bozona.

Dodatek: Zabavna zgodba o proslavi včeraj na NYU v NewYorkerju in o tem, kako je Kyle Cranmerjev študent prvi videl kombinacijo signala 5 sigma.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

"Torej nagrada nekako tako za teorijo, kot tudi za samo eksperimentalno odkritje Higgsovega bozona." A to, da se teoretikom podeli nagrada, eksperimentalce, ki so pa vec kot 20 let delali na tem, se pa samo omeni v obrazlagi, je normalno? Ironicno se potem Botnerjeva v predstavitvi kaze vec eksperimentalnih prosojnic kot pa teoreticnih. Ne samo, da je delitev po moje nepostena, se skodljiva za hep-ex je. A to pomeni, da ce bi ATLAS/CMS nasla supersimetrijo, bi potem dali tistemu teoretiku, ki je to napovedal.Torej je edina moznost da nekdo v hep-ex dobi nagrado, da najde nekaj kar se v nobenem… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Kolikor vem razen mirovne nobene Nobelove nagrade ne podeljujejo organizacijam. Tako da bi morali izbrati 1-3 osebe, nekaj v stilu Rubbia in van der Meera. Nimam pojma, ali je to tradicija, ali piše v statutih. Bi bilo pa za Slovence na CERNu fino, če bi se lahko razglašali za Nobelove nagrajence, tako kot Lučka Kajfež Bogataj (čeprav smo kot državljani EU tako ali tako vsi Nobelovi nagrajenci).

Mimogrede: problem, da področja, kjer se ne da izpostaviti prispevka individualne osebe, ne dobijo Nobelovih nagrad, ne obstaja samo v HEP.

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

"I think it's incredibly unjust," Anders Bárány, a professor emeritus of physics at Stockholm University and a member of the Royal Academy, told Sveriges Radio (SR).

Speaking with the AFP news agency, Bárány called the move "wrong".

http://www.thelocal.se/50690/20131009/

Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj