Sicer ne bom povedal nič novega na temo naših medijev in znanosti, a je vseeno zadeva zelo aktualna in si po moje zasluži objavo na tem blogu. V sredo je bil v reviji Nature objavljen članek o novem načinu pridobivanja matičnih celic iz odraslih celic. To, kar je opisano v članku, je zares revolucionarno, skoraj preveč dobro, da bi bilo resnično, kot bi rekli Angleži (too good to be true).

V članku namreč opisujejo, da so uspeli iz odraslih mišjih celic (menda pa tudi še iz nekaterih drugih živali) vzgojiti matične celice, ne z dodajanjem genov, kot do delamo za pridobivanje IPS (induced pluripotent stem cells) matičnih celic, temveč enostavno z gojenjem celic  v njim neprimernem okolju.  Za najbolj učinkovito se je izkazalo kratkotrajno, le polurno gojenje v gojišču s kislim pH, kar je sprožilo dediferenciacijo celic v matične celice. In ne samo to, te celice naj bi bile veliko bolj matične kot IPS celice, saj so se, ko so jih prenesli v majhen zarodek, razvile v vsa različna tkiva vključno s posteljico.  To pomeni, da so te celice resnično totipotentne, se pravi sposobne razvoja v vsakršno telesno celico.

Če bi se vse opisano izkazalo za resnično, bi takšne celice lahko celo omogočile kloniranje na način, kot ga poznamo iz znanstvenofantastičnih filmov, da bi dejansko iz ene odrasle celice ustvarili novo človeško ali živalsko bitje (trenutni način kloniranja je precej bolj zapleten in ne ustvarja popolnih klonov). Dejansko gre za revolucionarno odkritje, ki spreminja naše razumevanje delovanja in razvoja sesalskih celic.

O odkritju, zasluženo, poročajo vsi svetovni mediji, CNN, BBC, New York Times in drugi, nobeden naš medij pa zaenkrat še ni opazil te novice, oziroma se jim ni zdela dovolj pomembna za objavo, vključno z STA, ki naj bi povzemala tudi tuje agencijske novice. Zanimivo se mi zdi primerjalno, da se je STA pred enim letom zdela pomembna novica, povzeta po tabloidu Daily Mailu, kako v Veliki Britaniji ustvarjajo človeško-živalske križance, ki je bila seveda ena velika izmišljotina, ta novica, ki lahko predstavlja revolucijo v našem razumevanju biologije, pa ne zanima nobenega medija.

Ob vseh pripombah, ki jih občasno (prav pred kratkim je bil v sobotni prilogi Dela ponovno članek na temo kako znanstveniki ne znajo poročati o znanstvenih odkritjih na poljuden način) slišimo, kako smo znanstveniki zaprti v svoje slonokoščene stolpe, je zadnji dogodek več kot očiten primer tega, kar številni na tem blogu vemo, da naši mediji nočejo in ne znajo videti in poročati o pomembnih znanstvenih novicah.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
10 - št. let nazaj

Naj vseeno dodam, da je novica našla pot v ena izmed današnjih jutranjih poročil na Radiu Študent.