Upravni odbor agencije za raziskovalno dejavnost se je danes odločil, da ne izbere najprimernejšega med devetimi kandidati za novega direktorja agencije. Svoj predlog za prvega moža agencije želijo v potrditev dati novi in ne odhajajoči vladi.  

Sedanjemu direktorju Franciju Demšarju mandat poteče zadnji dan v avgustu. Če nove vlade do takrat ne bo, bo upravni odbor trenutni izvršilni oblasti predlagal, da imenuje vršilca dolžnosti direktorja, je danes zvečer po koncu šesturne seje za Delo povedal njegov predsednik Rado Bohinc. Na seji, ki so se je po besedah Bohinca udeležili vsi člani, so ta predlog sprejeli soglasno. 

In današnjega Dnevnika:

Po včerajšnji odločitvi bo tako dosedanjemu direktorju Franciju Demšarju mandat najverjetneje podaljšan kot vršilcu dolžnosti (redni mandat se mu izteče konec avgusta), nato pa bi lahko izvedli tudi nov razpis z daljšimi roki. Ti so bili skrajšani domnevno zato, ker so želeli na agenciji ujeti čas pred iztekom Demšarjevega mandata. Temu pa je med drugimi nasprotovalo petinpetdeset znanstvenikov, ki so na agencijo in vlado naslovili protestno pismo. 

Kaj meni o razpisu in njegovih okoliščinah, smo vprašali tudi bodočega verjetnega mandatarja Mira Cerarja, vendar na naša vprašanja po tednu dni čakanja ni odgovoril. 

Med vidnejšimi kandidati so bili po naših podatkih dosedanji direktor Franci Demšar, nekdanji sekretar na ministrstvu za izobraževanje in znanost Jozsef Györkös in predavatelj na FDV Jaroslav Berce. 

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

14 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Ali je to prvi znak, da "oblast", kadar je pritisk res velik, vseeno posluša svoje ljudstvo? Kakorkoli, čestitke vsem, ki nam ni vseeno in smo se upali združili sredi najvišje polezne sezone za skupno idejo. Upam, da nas bo ta "uspeh" še bolj povezal.
Tretjepodpisana.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Glede na to, kaj je napisal Požar: "Še bolj v ozadju naj bi šlo za tudi za resen spopad med znanstvenimi inštituti in fakultetami, pri čemer naj bi direktor Franci Demšar – doslej – pri razdeljevanju davkoplačevalskega denarja za znanost favoriziral – inštitute. Po šestih urah razprave na seji upravnega odbora, ki ga vodi član vodstva Socialnih demokratov Rado Bohinc, niso prišli nikamor (po naših informacijah so bili glede kandidatov preveč razdeljeni), zato so – menda soglasno – sprejeli sklep, da ne bodo izbrali nobenega od devetih prijavljenih kandidatov, in predlagajo, naj novega direktorja agencije imenuje šele nova vlada. Sicer… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ja, jaz se tudi strinjam, da Demšar ni odličen, ni pa nikakor ne najslabši direktor… In glede na imena, ki se omenjajo v igri, bomo po moje raziskovalci prišli iz dežja pod kap.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Zakaj bi bil kdo od omenjenih manj odličen direktor ARRS kot Demšar?
Demšar še ni pojasnil nenavadne pridobitve naziva znanstveni svetnik (brez definiranega področja!) na Univerzi na Primorskem. Tudi njegova dodatna zaposlitev (iz davkoplačevalskega denarja!) na Univerzi na Primorskem kaže na utemeljen sum konflikta interesov. Sicer ni edini na ARRS, ki je zaposlen na raziskovalni instituciji kateri sredstva podeljuje ARRS. No ja, še marsikaj se bi našlo…

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Ker se noben ne oglasi, bom jaz napisal nekaj razlogov, zakaj se mi Demšar ne zdi tako slab:– delitev denarja na ARRS je precej bolj pregledna, kot pri raznih drugih virih (kjer o tem odloča ministrstvo – o tem se je že debatiralo tudi tule). – sistem ARRS je boljši in bolj pošten od tistega, kar je obstajalo pred njeno ustanovitvijo– kljub raznim anomalijam (računalniški izbor mentorjev MR, privilegiranci v predizboru) se vsaj projekti delijo po ocenah mednarodnih recenzentov, kar je prav– kot recenzent sem imel že opravka z več tujimi in evropskimi razpisi in so bili v primerjavi z… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Dober odgovor na to, zakaj ni dobor, da Demšar dobi še tretji mandat za vodenje ARRS in razdeljevanje znanstvenega denarja, je jasno viden iz nedavnega zapisa v Dnevniku in komentarjev na ta zapis:
http://www.dnevnik.si/slovenija/neobicajna-izvolitev-in-luknjasta-pojasnila
Upam seveda, da ne dobim tipično "slovenskega" hlapčevskega odziva, da so drugi še slabši, torej je najbolje da potrpimo s tem, ki ga že poznamo.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Javni natečaj za direktorja bi morali ponoviti in razveljaviti spremembe statuta! Kontradiktorne in zavajajoče izjave predsednika UO ARRS in Demšarja glede možnosti v.d. direktorja kažejo na njuno neetično držo oziroma neetično delovanje.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Danes v Dnevniku odličen prispevek Uroša Škerla z naslovom "Kvantni kandidati".
http://www.dnevnik.si/mnenja/komentarji/kvantni-kandidati
Izsek:
"Za slovensko znanost pa bi bilo veliko bolje, če bi debata o nepravilnostih na agenciji postala povsem odprta."

Urša

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Dobro bi bilo, če bi ARRS na spletni strani objavil vizije delovanja agencije, ki so jih kandidati oddali, ko so se prijavili na razpis za direktorja. Kandidati jih lahko seveda tudi sami razkrijejo… morda kar tukaj?

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Dobra ideja.
Kako bi pozvali kandidate, da javno (lahko tudi na Kvarkadabri) predstavijo svojo vizijo delovanja agencije.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Požar na twitterju:

… @ZaresGregor včeraj tudi na ARRS. U.Odbor v eni uri razrešil Francija Demšarja. 4 glasovi za József Györkös (GG), Demšar 2, 1 vzdržan.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Vlada RS je na današnji seji imenovala dr. Józsefa Györkösa za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), za mandatno dobo petih let.