Prejeli smo prošnjo za odstranitev posnetka Einsteina s pipo, ki si ga lahko ogledate desno od tega zapisa. Razlog za umik naj bi bila hipoteza, da “prikaz genija, ki kadi pipo, zelo perfidno propagira kajenje.”

Slika Einsteina je nekakšna ikona Kvarkadabre, saj je predstavljala osrednji grafični element že v prvi podobi spletne strani. Ustvarili smo jo iz dokumentarnega vira, ki je v eni od verzij na voljo tule:


V uredništvu smo se odločili, da o prošnji obvestimo bralce in odpremo debato v obliki komentarjev pod zapisom.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

18 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Ko smo že pri Einsteinu – znana slovenska znanstvenica je nedavno potrdila El Nachiejevo domnevo, da je pravilno E=(1/22)mc² in ne E=mc², glej
http://article.sciencepublishinggroup.com/pdf/10.11648.j.ajmp.20130205.14.pdf

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Edina pripomba na animirano sliko je njena kvaliteta. Mogoče bi lahko bila še večja 😛 HTML5?

Samo Kreft
Samo Kreft
9 - št. let nazaj

Meni se ne zdi, da bi posnetek propagiral kajenje. Mogoče celo obratno, s črno belo tehniko (in nizko resolucijo) kaže, da je kajenje nekaj zastarelega 🙂

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Eh!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Meni se zdi, da je bil avtor pripombe samo zelo ponosen nase, ker je odkril tujko "perfidno" in je moral nujno nekam poslati. Čeprav ne ve, kaj pomeni.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Moj vtis je, da nam hoče avtor pripombe perfidno prati možgane. Sicer pa mislim, da je Samo Kreft zadel bistvo 🙂

Mitja V. Iskrić
9 - št. let nazaj

Obstaja mnogo bolj znanih posnetkov Einsteina, kjer ne kadi. Tista z jezikom npr. Gre za povezovanje kajenja z neko pozitivno podobo. To pa ni dobro.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Dočakal je 76 let, pipa je manj škodljiva kot cigarete.

shrink
shrink
9 - št. let nazaj

Ah, Einstein s pipo je tako ikoničen kot Freud ali Churchill s cigaro. Naj kar ostane.

Prvi Anonimni: omenjena znanstvenica je celo bila izvedeniška priča za El Naschieja, ko je v procesu, v katerem je tožil Nature, skušal dokazati, da je bila njegova znanost vredna črnila v svojem fanzinu (beri: v časopisu CS&F).Seveda mu njena ekspertiza ni kaj dosti pomagala: izgubil je na celi črti, pa še ogromne sodne stroške toženi stranki mu je sodnica naložila povrniti.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

nekateri argumenti predlagatelja:– 1 na voljo imate številne, veliko bolj ustrezne posnetke, tudi Einsteina– 2 vsako prikazovanje kajenja znane osebe, Einsteina pa še posebno, bo imelo pozitiven učinek na percepcijo kajenja (saj ne prikažete posledic)– 3 kajenje ubije 3600 Slovencev, več kot polovico t.i. kadilcev in je prvi vzrok preprečljive obolevnosti in smrtnosti– 4 vaša stran je namenjena racionalno usmerjenim bralcem, ki pa so morda premalo pozorni na podzavestna sporočila– 5 raven razumevanja kajenja (kot zasvojenosti) je zelo nizka – poglejte komentarje – q.e.d.; potrebno bi bilo spremeniti odnos do kajenja, tako izobraženih kot neizobraženih ljudi;– 6 večina t.i. kadilcev… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Sem proti kajenju in proti takim pobudam, ki kažejo le na to, da nekateri pač znajo pretiravati …

Scorpio
9 - št. let nazaj

Kadim že 45 let. Nisem ponosen na to, priznam, sem pa strpen do nekadilcev. Takšni in podobni predlogi kažejo na bivšega kadilca, spominjajo pa me tudi na ortodoksne vegane, ki zavračajo vse, ki to niso. Menim, da imamo dovolj bolj zanimivih tem za komentiranje!
Ikona Alberta se mi zdi domiselna, zato sem jo uporabil tudi sam na spletni strani.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Predlagam, da vsak, ki (iz varnega zavetja anonimnosti) žali predlagatelja zamenjave posnetka Eisteina, pove svoje ime in priimek; lahko tudi izobrazbo iz javnega zdravja, če jo ima. Ali ste vedeli:
http://bma.org.uk/news-views-analysis/news/2014/june/doctors-back-cigarette-ban-to-those-born-after-2000
Britansko združenje zdravnikov pravi, da tobačnih izdelkov ne bodo več prodajali novim generacijam. So tudi to sami bivši kadilci, ki želijo prati možgane, ali pač nekdo, ki zadevo malo bolje razume od povprečnega anonimnega komentatorja na tem portalu?

shrink
shrink
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Da se "Anonimni" spotika ob "varno zavetje anonimnosti" ostalih je najmanj ironično. 😀

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Spoštujem Einsteina, ker je bil genij. Čeprav mi je po svojem deli lahko zgled, to še ne pomeni, da ga bom posnemala tudi v stvareh, ki z njegovimi sposobnostmi nimajo zveze.
Spoštujem veliko ljudi, ki so sposobni na svojem področju, pa sicer prekomerno uživajo alkohol/jemljejo kokain/delajo karkoli drugega kar ni po mojem okusu. zaradi tega jih še ne bom posnemala. nihče ni popoln!

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

No, pa daj shrink, ko si tako glasen. Ne vem, kdo si, daj jih na mizo.
Ime, priimek, predvsem pa: kaj te motivira, da zagovarjaš interese prodajalcev zasvojenosti, raka in smrti oz. da iščeš dlako v jajcu pri tem zelo smiselnem predlogu? Ti je dolgčas, kar tako malo pametuješ, mogoče misliš, da je kajenje kul, imaš kakšne konflikte interesov, kako kaj tvoja zdravstvena in splošna izobrazba? Daj, razkrij se, pogumni in etični mož.

shrink
shrink
9 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Takoj za teboj, "Anonimni". 😀

P.S. Glede na to, da so od "tega smiselnega predloga" minili že slabi 3 meseci, Einstein pa še vedno vleče fajfo v desnem zgornjem kotu tega bloga, najbrž tudi skrbniki tega bloga "zagovarjajo interese prodajalcev zasvojenosti, raka in smrti," "mogoče mislijo, da je kajenje kul, imajo kakšne konflikte interesov" in se je očitno treba spraševati tudi o "njihovi zdravstveni in splošni izobrazbi", k'ne, "Anonimni"? LOL

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Kje pa piše, da kadi tobak.