Prejeli smo pismo Polone Mrvar s prošnjo, da ga objavimo na blogu:

Pojasnilo: Besedilo je nastalo zaradi pretresenosti nad dogodkom, še bolj pa zaradi pretresenosti nad odsotnostjo in neodzivi tistih, ki se takrat, ko gre za lastno publiciteto v vrsti gnetejo za rezanje traku ob odprtjih in dosežkih, za katere niso zaslužni. Dr. Janka Jamnika nisem poznala, prav tako lahko njegovo delo ocenjujem zgolj laično. A zaupam ocenam in rezultatom: bil je izjemen znanstvenik in dober direktor, kakršnih ni ravno v izobilju. Pravijo, da je bil pošten. Eden redkih direktorjev, ki si je upal prevetriti inštitut v prid mladim perspektivnim znanstvenikom.

Pišem iz prizadetosti nad predstavniki države, ki komentirajo obskurne in vsakdanje dogodke ter hodijo po vaških veselicah. Ob proslavah, obletnicah in promocijah imajo polna usta dosežkov slovenske znanosti (in športa), ker je, žal, to še edino, kar je “outstanding” v tej državi. Ko se sredi Ljubljane zgodi eksekucija človeka, ki je za slovensko znanost in to državo nekaj naredil, se ne zgodi nič: naši predsedniki ne utegnejo izraziti ogorčenja in obsodbe dogodka; ob smrti ne zmorejo povzdigniti glasu in reči, da je to velika izguba za državo, za družbo, za znanost. Da je nesprejemljivo. Da jih skrbi, da je to mogoče. Naglas.

Čakam že 10 dni, vsak dan pogoglam, upam na bežno omembo, izjavo v kontekstu rednih tiskovk, sledim zapisom na twitterju. Zaman.

Nihče se ni poslovil. Paradoksalno: poslovil se je pokojni dr. Jamnik; od elite zbrane v Cankarjevem domu in od nas. V posnetem nastopu na proslavi ob dnevu enotnosti in samostojnosti. Nihče ni opazil.

V tej državi smo se navadili, da od politikov ne pričakujemo nič koristnega ali dobrega niti nič moralnega, zdaj pa od njih ni niti osnovne spoštljivosti do tistih, ki so tej družbi prispevali krepko več od sejanja obljub.

Spoštovanje, sočutno razumevanje, politična kultura. Lalala. Utihnite za 5 minut in se zazrite v ogledalo.

P. S.:
V premislek retorično vprašanje: predstavljajte si odzive in medijsko pokritost, če bi se to zgodilo prosulemu politiku ali skorumpiranemu menedžerju.

Polona Mrvar

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Podobno kot naši mediji vedno vsem zdravnikom, manadgerjem, politikom in še kdovekomu pritaknejo uni dipl, pa dr pa kaj še vem kaj, znanstveniki pa so vsi na ti. Bognedaj, da bi kdo pokojnega omenil kot dr. Jamnika.

Jiri Kočica
9 - št. let nazaj

Dober prispevek, se strinjam popolnoma. Predstavljajte si, kako bi poročali v Veliki Britaniji o tem, če bi se to zgodilo npr. kakšnemu rektorju univerze v Oxfordu ali direktorju kakšne druge osrednje znanstvene inštitucije.

Dusan Radikovic
9 - št. let nazaj

Bravo polona! Naša politična elita je pa dokazala , da ni vredna počenega groša!!

Tomaž Gorec
9 - št. let nazaj

Še večji problem pri nas je ta, da smo Slovenci taki, da nekog, ki ga bi bilo potrebno pohvaliti, raje skritiziramo in mu mečemo polena pod noge.

Tisti star slovenski pregovor, da naj sosedu krava crkne, pove veliko o nas Slovencih.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

samo tudi v znanstvenih krogih se o tem dogodku govori (pre)malo…

Gregor Anderluh
9 - št. let nazaj

Popolnoma se strinjam z vašim pismom.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj
Lučka Koščak
Lučka Koščak
9 - št. let nazaj

Janeza Jamnika sem poznala. Bil je najboljši človek, izjemen znanstvenik, čudežni otrok, ki je že od malega sanjal, da bo naredil avto na vodo, a je kljub uspehom ostal skromen, darežljiv in je neutrudno delal za dobro vseh. Ubili so ga sredi najplodnejšega elana, polnega načrtov, samo zato, ker je s svojim delom hotel izboljšati kvaliteto življenja vsem. Njegov projekt spreminjanja polucije termoelektrarn in ostalim proizvajalcem CO2 v metanol, ki bi bil poceni gorivo je očitno zmotil energetski loby. Energetskemu lobiju že iz Teslinih časov ni za blagor naroda in okolja in tudi politikom ne, naši mediji pa so na… Beri dalje »