Pravkar smo prenovili spletno stran Kvarkadabra www.kvarkadabra.net! Sedaj je bolj prijazna do pametnih telefonov in tablic (responsive web design, HTML5…), lažje in hitreje so dostopni tudi starejši članki. Manše spremembe smo izvedli tudi na forumu (forum.kvarkadabra.net). Na blogu (blog.kvarkadabra.net) smo testno komentarje preselili na platformo disqus, še vedno pa je mogoče tudi anonimno komentiranje, vpisati morate le e-poštni naslov, ki se ne preverja.
Mnenja, komentarji, kritike in nasveti so dobrodošli!

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Aka - dema
Aka - dema
9 - št. let nazaj

Strinjam se z ukinitvijo denarnih nadomestil akademikom. To naj bo častna funkcija.

Jure Zupan
9 - št. let nazaj

Višja plača uspešnih rednih profesorjev v ZDA predvsem skuša preprečiti, da tovrstne znanstvene zvezde ne pobegnejo h konkurenci. Te vloge pri nagradah SAZU ne vidim. Naj se raje ta denar nameni za financiranje visokošolskih in raziskovalnih institucij v Sloveniji, pa naj se potem te same odločijo katere od njihovih znanstvenih zvezd se jim splača bolje plačevati.

Andrej
Andrej
9 - št. let nazaj

Je pa malo smešen argument s SICRISom. Karkoli si že o njem mislimo – med fiziki po oceni A1+A2+A3+A4 med prvimi 100 od akademikov najdemo le Pirca na ~70. mesu. Pri oceni A1", ki naj bi merila aktualno produkcijo člankov v kvalitetnih revijah pa med prvimi 100 ni nobenega člana SAZU.

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Poleg samih nadomestil, ki so zagotovo problematična, so tu še večja vprašanja glede naše velecenjene akademije. Nekaj je že nakazal Andrej v svojem komentarju a znanstvnei odličnosti akademikov. Kako pri nas sploh postaneš član akademije? Tako, da delaš na pravem oddelku in imaš prijatelje, ki so že člani akademije, nikakor pa za članstvo niso merilo raziskovalni dosežki. Eden od članov akademije je pred ne tako dolgo časa v javnem intervijuju povedal, da ni mislil, da bo postal član akademije, potem pa je njegov sodelavec na fakulteti umrl in se je v akademiji sprostilo mesto ZA NJEGA. Kako se lahko sprosti… Beri dalje »

za ukinitev nagrade
za ukinitev nagrade
9 - št. let nazaj

Akademiki – člani razreda za medicinske vede so objavili prispevek v februarskem Isisu (http://issuu.com/gooya/docs/isis2015-02/21?e=4411864/11193939) z naslovom Zdravnik in homeopatija – da ali ne.

Prispevek je spisan na kavarniški ravni in ni ravno v zgled in na ravni akademikov, profesorjev, doktorjev znanosti. Pravzaprav je prav sramotno, da se pod tak zmazek podpišejo akademiki.

Sedaj razumem Igliča in Jerovška, da je res čas, da se preneha s temi "nagradami" in da se denar preusmeri na mlajše raziskovalce.

anonimni
anonimni
9 - št. let nazaj

Sicer poznam in cenim strokovno in raziskovalno delo nekaterih
izmed podpisanih akademikov, a se 100% strinjam, da prispevek v Isisu ni na
nivoju. Iz prispevka je tudi lepo vidna ena od velikih težav naših akademikov (pa
tudi znanstvenikov nasploh): pri
komuniciranju so lahko neznansko arogantni, v smislu »Kdor verjame v
homeopatijo, je ali butelj ali prevarant. Konec debate.« Nič ne rečem, verjetno
imajo akademiki celo prav, a zlati avstro-ogrski časi, ko so si akademiki z nadutimi
in arogantnimi izjavami celo utrjevali svojo avtoriteto, so že davno minili. V
današnjem času je tak pristop povsem nekonstruktiven.