Operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne je pred nekaj dnevi na YouTubu objavil posnetek operacije, med katero so mu odstranili možganski tumor. Posnetek je še posebej zanimiv, ker je med kirurškim posegom prepeval Schubertove pesmi iz cikla Zimsko popotovanje. Vse poteka tekoče do 2:40 minute …

I’m a professional opera, concert and choral singer that was diagnosed with a brain tumour (a GBM as it turned out). The neurosurgeon’s advice was to do an awake craniotomy so that I could sing during the surgery in order to avoid deficits after the procedure. The music neuro team of the UMC in Utrecht was also involved in order to assist the surgery. There is no blood or exposed flesh in the video.
I sing two (first and last) couplets of Schubert’s lied “Gute Nacht”: the minor – major transition in order to see if I can still recognise the key change.
All is fine until min. 2:40 when things start to get very interesting…
It’s been more than a year since and I’m doing fine, continuing my professional singing career.

Dodatek: pri časopisu Delo so o operaciji zbrali še več informacij in se pogovorili tudi s pevcem (Slovenski operni pevec pel Schuberta med operacijo tumorja na možganih):

Operni pevec je doživljal nekaj časa napade, o katerih je kasneje izvedel, da so epileptični napadi, ki jih povzroča tumor. Kot je pokazala magnetna resonanca, je bil tumor velik sedem centimetrov. … »Od trenutka, ko sem izvedel za tumor, se mi je po glavi motal lep Schubertov samospev Gute Nacht, s katerim se začne njegov cikel Zimsko popotovanje. Zdel se mi je primeren tudi za operacijo, čeprav je precej otožen. Zelo pomembno je to, da je samospev kitičen ter da so prve tri kitice v molu, zadnja pa je v duru. Odločili smo se, da bom torej pel le prvo in zadnjo kitico, ker nas je zanimalo, ali bom prepoznal prehod iz mola v dur.« S svojo dolgoletno pianistko je pred operacijo posnel kitici Schubertovega samospeva, potem pa je ona posnela še golo spremljavo za sámo operacijo. O tem, kako natančno in dosledno so potekale priprave na operacijo, priča tudi to, da je dr. Ferrier v posvetih pred operacijo večkrat posnel njegovo petje, da bi lahko prepoznal, če bi med posegom zvenel kaj drugače. Pred operacijo je Ambrož vadil tudi petje na boku brez premikanja glave, ki je med kirurškim postopkom vpeta v Mayfieldov primež. … Pred operacijo si je slovenski operni pevec ogledal številne na svetovnem spletu dostopne posnetke podobnih posegov. Pomembno je bilo, da se seznani z vsemi hrupi, piski, šumenji v operacijski sobi, ki jih sicer ob nastopanju in vadbi ni vajen. … Operacija je bila izvedena junija lani. Opernega pevca so, kot je povedal, operirali v petek, v torek pa je bil že doma.
(Delo: Slovenski operni pevec pel Schuberta med operacijo tumorja na možganih)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments