Na šesti seji Sveta za znanost in tehnologijo* se nam bodo pridružile predstavnice FURS in MF:

  • Državna sekretarka mag. Mateja Vraničar Erman (MF),
  • ga. Zinka Prunk (FURS),
  • vodja oddelka za mednarodno obdavčitev ga. Lili Srša Hren (FURS).

Vaša vprašanja oziroma komentarje na temo “obdavčitev slovenskih raziskovalcev v tujini” lahko napišete pod to objavo, lahko jih pošljete na moj email. Če se kdo želi seje udeležiti, mi naj to sporoči. Ne vem koliko ljudi lahko pride, se bom pa pozanimal, če je interes. Seja bo 5. 4. 2016 ob 12.00 uri.

Prosim razpošljite ta poziv vašim kolegom, ki bi jih znalo zanimati.

*Za upoštevanje predloga se zahvaljujem predsednici SZT, prof. dr.  Tamari Lah Turnšek, za organizacijo pa zaposlenim na MIZŠ.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
BMZ
BMZ
8 - št. let nazaj

Mnenje sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu: “Mimogrede, tudi mehanično (črkobralsko) davčno enačenje slovenskih rezidentov, ki delajo v Avstriji, s tistimi, ki delajo v Sloveniji, je značilna butalska neumnost ( vir ). V luči zadeve Thlimmenos proti Grčiji ( vir ), ker je treba različne primere obravnavati različno, bi zadeva na Evropskem sodišču za človekove pravice zagotovo padla.”
http://www.siol.net/siol-plus/kolumne/prirocnik-za-slovence-enakopravnost-enakost-in-istost-405482

iz Dnevnika
iz Dnevnika
8 - št. let nazaj

Iz članka »Davčna politika preganja sposobne iz Slovenije« | Dnevnik https://www.dnevnik.si/1042731719/slovenija/davcna-politika-preganja-sposobne-iz-slovenije Direktor Inštituta Jožefa Štefana (IJS) dr. Jadran Lenarčič je pojasnil, da so že ob nastajanju davčne zakonodaje predlagali vladi, naj za raziskovalce na začasnem delu v tujini pripravi ustrezne rešitve. »V znanstvenoraziskovalnem delu je začasno bivanje v tujini nujno in se izvaja po vsem svetu kot redni del raziskovalnega procesa. Nekateri odhajajo na sobotno leto, drugi so napoteni na delo v okviru mednarodnih projektov, tretji odhajajo na izpopolnjevanja. Naš inštitut, tako kot druge vrhunske raziskovalne organizacije v svetu, predpisuje delo v tujini kot obvezo za napredovanje in pridobitev stalne… Beri dalje »

Matej
Matej
8 - št. let nazaj

Nekaj vprašanj za gospo državno sekretarko. Odgovorov bom izredno vesel. 1) Zakaj ZDoh2 ne predvideva zniževanja davčne osnove od zdr zavarovanja v tujini, ki ga plačuje delavec iz svoje neto plače. ZDoh predvideva zniževanje samo v primeru, ko zavarovanje plačuje delodajalec, ne pa tudi delojemalec, čeprav si zdr zav. dolžan imet in te tudi slovenski ZZZS pobara o tem, kako si v tujini zavarovan. 2) Zakaj ZDoh2 ne predvideva obdavčitve v skladu s standardom v tuji državi? Vzemimo hipotetičen primer direktorja v Srbiji s 4000 eur neto plače in delavca ali postdoca v Švici s 4000 eur neto plače. Oba… Beri dalje »

kvarkadabra
8 - št. let nazaj

Povzetek dogajanja na Svetu za znanost je v radijski oddaji POGLED V ZNANOST, 11. apr. 2016 na RTV SLO – DESETLETJE OBDAVČENJA PODOKTORSKEGA ŠTUDIJA V TUJINI

http://4d.rtvslo.si/arhiv/pogled-v-znanost/174399225

povzetek: Na primeru že desetletje neustreznega obdavčenja podoktorskih in drugih prejemkov znanstvenikov med raziskovanjem v tujini bodo sogovorniki pojasnili izkušnje s to protirazvojno politiko države. Vabljeni, predsednica Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo prof. dr. Tamara Lah (NIB), prof. dr. Boris Majaron (IJS) in dr. Marko Fonovič (IJS).

Odprto pismo
Odprto pismo
7 - št. let nazaj

https://www.dnevnik.si/1042735751/mnenja/odprta-stran/odprto-pismo-predsedniku-rs-borutu-pahorju-in-javnosti Kakšna je rešitev, ki jo predlagam? Predsednik vlade Anton Rop je znižal stopnje socialnih prispevkov iz plač za pokojninsko in zdravstveno blagajno ter istočasno povečal davke od plač v korist državnega proračuna. Zaradi tega dejstva mora RS vsako leto prispevati iz proračuna v pokojninsko blagajno več kot 1,5 milijarde evrov. To daje politikom veliko moč pritiska na pokojninsko blagajno in upokojence ter na zdravstveno blagajno in bolnike. Prišel je čas za povratek na prvotno stanje pred zakonskim posegom Antona Ropa. Povečati se morajo prispevne stopnje za pokojninsko in zdravstveno blagajno ter istočasno odpraviti dohodnina za vse neto plače pod… Beri dalje »