V Dnevniku TV Slovenija je bil danes prispevek o neuspešnem kandidiranju Slovenije za sredstva iz sklada Marie Curie: RTV 4D – Slovenija ne črpa evropskih sredstev za znanost.

Domači znanstveniki bi lahko že leta 2011 in 2012 dobili po 7,4 milijona evrov iz posebnega sklada Marie Curie, a je slovenski projekt obakrat dobil prenizko oceno in preveč pripomb. Po besedah direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost Jozsefa Györkösa je bil predlog obakrat preveč osredotočen na prijavitelje iz Slovenije, medtem ko Evropska komisija poskuša spodbujati medevropsko sodelovanje. Slovenija se od leta 2013 na ta razpis sploh ne prijavlja več in je tako edina evropska država, ki nima svojega projekta v omenjenem skladu. Györkös pojasnjuje, da se Slovenija tudi letos ne bo prijavila na razpis, ker ocenjuje, “da nismo zmožni narediti dobre prijave.”

K tej nezmožnosti prispeva tudi kadrovska podhranjenost agencije, a so nekateri znanstveniki kljub temu ogorčeni. Tudi znanstvenica Urša Opara Krašovec meni, da bi nekdo moral odgovarjati. Prepričana je, da je problem v našem pravilniku o sofinanciranju raziskovalne dejavnosti, ki določa razpisne pogoje in postopke, na kar je Evropska komisija opozorila Agencijo za raziskovalno dejavnost že pred petimi leti. Pred 14 dnevi je bil objavljen nov pravilnik, a – kot pravi Urša Opara Krašovec – ne prinaša prav nič takega, da bi bili lahko uspešni na razpisu.

(Vir: Izgubljeni milijoni za slovenske znanstvenike: Slovenija se na evropski razpis ne prijavlja :: RTV Slovenija)

Glej tudi: ARRS neuspešna na evropskih razpisih za mlade raziskovalce in podoktorske projekte – Kvarkadabra

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
mrgoda
mrgoda
7 - št. let nazaj

za tale drobiž se Györkös & co. menda ja ne bodo matrali …