Pred tednom dni sem sedel na predavanju o APPEC na TeVPA 2016 konferenci v CERN-u. APPEC je evropski konzorcij za astrofiziko delcev, TeVPA pa ena večjih konferenc s tega področja. Astrofizika delcev je področje, ki sedi med astronomijo, kozmologijo in fiziko delcev, ter pokriva raziskave s področja temne energije, gravitacijskih valov, prasevanja, visokoenergijskih nevtrinov, astronomije kozmičnih žarkov, temne snovi, itd. V Sloveniji imamo kar veliko dobre fizike, ki spada v to področje, od Pierre Auger in CTA skupin na UNG in IJS, do sodelavcev Fermi-LAT kolaboracije na UNG, do teoretičnih fizikov na IJS, FMF UL, UNG in UM, ki jih zanima temna snov ter nevtrini, pa tja do bolj astronomsko naravnanih raziskovalcev.

Vsi ti be se lahko našli znotraj APPEC. Tako me je zelo presenetilo, da Slovenija ni članica APPEC. Kot mi je naknadno uspelo izvedeti je med raziskovalci v Sloveniji sicer bilo zanimanje za včlanjenje v APPEC, a ker je to združenje evropskih raziskovalnih agencij bi se ARRS moral strinjati z vključitvijo, a so jo na ARRS zavrnili. Zakaj bi se na ARRS odpovedali soodločanju o prihodnji usmeritvi evropskih raziskav na področju, ki zanima veliko raziskovalcev v Sloveniji, mi ni jasno. Vse skupaj me nekako spominja na tisto famozno zgodbo o neprijavljanju ARRS na COFUND izpred nekaj mesecev. Morda kdo ve kaj več o APPEC zgodbi?

Opomba: Očitno me astrofizika delcev zanima, saj del mojih raziskav sega na to področje. Sam od včlanitve ARRS APPEC ne bi imel nič, razen tega, da bi bili moji sedanji in morebitni bodoči sodelavci v Sloveniji še bolj integrirani v evropsko raziskovalno skupnost. Večina zahodne Evrope (vključno s Hrvaško, a ne Avstrija) je vključena v APPEC.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments