Navodilo panelu – interni akt poslovanja ARRS (86. Člen Pravilnika), ki določa dodatna pravila za izbor projektov, ki se uvrstijo iz 1. v 2. fazo naj bi bil letos javno objavljen, vsaj tako obljubljajo na ARRS. Zapisali so, da bo dokument pravočasno izoblikovan, to je do panela po I. fazi javnega razpisa za raziskovalne projekte za leto 2017. Vprašanje pa je zakonitost  kreiranja dokumenta z dodatnimi pravili, ko je razpis že v teku.

V kolikor se vam lansko leto ni uspelo uvrstiti v 2. krog kljub temu, da je bila ocena vašega projekta več kot 15 točk oziroma celo preko 20 točk ste morda poskušali razvozlati uganko kaj vas je zaustavilo, a razlage niste našli. Tudi sama sem poskušala poiskati kriterije, na podlagi katerih bi lahko razumela zakaj mi ni uspelo. Podrobno sem preučila razpisno dokumentacijo, a pri iskanju med razpisno dokumentacijo (Pravilnik, Metodologija,..) nisem našla navodila panelu, ki naj bi opredelil dodatna izbirna pravila. 86. člen Pravilnika namreč v drugi alineji omenja Navodilo panelu, ki naj bil tudi akt poslovanja ARRS. Ker tega dokumenta nisem našla na spletnih straneh Agencije, sem 1.9. 2015 agencijo zaprosila za posredovanje dokumenta. Moje zaprosilo so obravnavali kot zahtevo za dostop do informacij javnega značaja z vsemi zakonsko določenimi roki. Že v sredini septembra 2015 sem po priporočeni pošti prejela dokument št. 6316-15/2014-1141 (2015_17_09_ARRS_odgovor na zaprosilo – navodilo panelu.pdf) in v tiskani obliki tudi PPT prezentaciji v slovenskem ter angleškem jeziku (2015_17_09_ARRS_PPT_Navodilo panelu.pdf). Nenavadno je , da je bil ta dokument ustvarjen maja 2015, kar je 3 mesece po roku za oddajo projektov, v njem pa se je skrival vsaj del dodatnih  meril, zaradi  katerih se mnogim odlično ocenjenim projektom ni uspelo uvrstiti v 2. fazo ocenjevanja.

Prosojnica v prezentaciji (2015_17_09_ARRS_PPT_Navodilo panelu.pdf, stran 19):

prosojnica-2015_17_09_arrs_ppt_navodilo-panelu

Še vedno pa tudi na podlagi pravil zapisanih v dokumentu (Navodilu panelu) ni moč razumeti npr. zakaj so bili na tehniki bolj favorizirani temeljni kot aplikativni projekti in npr. zakaj so bili množično zaustavljeni mladi prijavitelji aplikativnih projektov, ki so bili zelo dobro ocenjeni.

Odgovora na vprašanje, ki sem ga zastavila dne 21.9.2016 “Kdo oziroma kateri organ (telo, komisija) je izoblikoval in sprejel dodatna merila predstavljena v “Navodilu panelu” za prehod projektov v 2. fazo?”, nisem prejela. Tudi uradnega sklepa – zapisnika seje (sestanka) na katerem so bila dodatna merila za prehod projektov v 2. fazo sprejeta, nisem prejela.

Tudi letos sem na spletnih straneh ARRS in med razpisno dokumentacijo zaman iskala skrivnostni akt poslovanja ARRS – Navodilo panelu. Zato sem na ARRS ponovno naslovila prošnjo za posredovanje “Navodila panelu” in prejela odgovor, da bo navodilo za delo panela pravočasno pripravljeno – do panela po I. fazi javnega razpisa za raziskovalne projekte za leto 2017 in obljubo, da bo tudi objavljeno na spletni strani ARRS. Glede na rokovnik javnega razpisa (ARRS – Raziskovalni projekti – Rokovnik – Javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2017) se bo to dogajalo 17.10. – 20.10.2016.

Ostaja pa pomembno vprašanje o kreiranju dodatnih pravil za izbor uspešnih projektov, ko je ocenjevanje že v teku. Je to legalno? Kaj pa določilo, da morajo biti pravila izbora znana ob objavi razpisa? V kolikor le del pravil ni znan, to pomeni, da niso znana. Naj vam bo v uteho, letos obljubljajo, da bo dokument javno objavljen. Lahko ga pričakujemo že kmalu.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments