10.000 EUR kazni za napačen prevod doktorskega naziva

Kot so poročali na TV Slovenija, je dekanico mariborske Fakultete za zdravstvene vede Majdo Pajnkihar Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS kaznovalo z zelo veliko kaznijo, ker se je menda na 395 diplom napačno podpisala kot izr. prof. dr. in ne izr. prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar. Doktorat je namreč pridobila na univerzi v Manchestru in ne v Sloveniji, zato mora po zakonu poleg naziva napisati tudi državo, kjer ga je pridobila.

“Ga. Pajnkihar si NI pridobila slovenskega znanstvenega naslova doktor znanosti, pridobila si je tuj znanstveni naslov doktor znanosti. Ministrstvo ji je za namen zaposlovanja priznalo tretjo stopnjo izobrazbe, ni ji pa podelilo enakovrednosti v tujini pridobljenega znanstvenega naslova s slovenskim znanstvenim naslovom, ker se v Sloveniji ne izvaja primerljiv doktorski študijski program, kar je predpogoj za ugotavljanje enakovrednosti tujega naslova s slovenskim,” so za TV Slovenija odgovorili na ministrstvu za šolstvo.

In kako bi se morala po pravilih podpisati na diplome? “Tako,” odgovarjajo na ministrstvu:
“Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar ali Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Majda Pajnkihar ali PhD (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar …”

Da je ministrstvo za kaznovanje Pajnkiharjeve uporabilo popolnoma napačen člen zakona, je prepričana dr. iur. (republika Avstrija) Nataša Pirc Musar, odvetnica mariborske dekanice: “Uporabili so namreč člen, ki dopušča kaznovanje tistega, ki uporablja naziv, ki ga ni pridobil. Povedano preprosto, po tem členu bi bilo mogoče kaznovati nekoga, ki se podpisuje z znanstvenim nazivom magister znanosti ali doktor znanosti, a magisterija ali doktorata nikoli ni opravil. Pajnkiharjeva pa je brez dvoma doktorica znanosti.”

(Vir: Kazen, ker je poslovenila svoj doktorski naziv ali nov slovenski prispevek k birokratski blaznosti :: Prvi interaktivni multimedijski portal, MMC RTV Slovenija)

Dodajamo kopijo odločbe o prekršku, ki jo je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izdalo 12.10.2015. V odločbi odgovorna oseba ministrstva (ime smo prekrili) obrazloži izrečeno denarno kazen.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Zupan
7 - št. let nazaj

Pojasnilo MIZS je nekaj takega, kar nic ne prispeva k upanju, da taksnih birokratskih izpadov ne bo vec…
https://www.finance.si/8853077/Odziv-MIZS-na-clanek