Univerza naj odličnost razvija tudi na področju javne etike!

Pred nekaj dnevi so mediji poročali, da je sodišče v sicer še ne pravnomočni sodbi razsodilo, da je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič trpinčil in spolno nadlegoval direktorico tamkajšnjih študentskih domov. “Nekdanja direktorica študentskih domov Univerze na Primorskem (UP) Astrid Prašnikar je dobila sodno zadoščenje. Rektor Dragan Marušič ji mora plačati 15.000 evrov odškodnine, ker jo je daljše obdobje poniževal, grozil, jo spolno in drugače nadlegoval in diskriminiral, je, kot razkrivamo, razsodilo koprsko delovno sodišče. Sodba še ni pravnomočna.” (Sodišče: Rektor Marušič trpinčil in spolno nadlegoval direktorico študentskih domov :: MMC RTV Slovenija)

Odličen komentar dogodka je v imenu Visokošolskega sindikata Filozofske fakultete UL napisal Luka Omladič:

“Prvič, univerza kot enega glavnih razlogov svojega obstoja navaja odličnost, naj odličnost torej razvija tudi na področju javne etike. Le kot vzorčno etična družbena ustanova lahko vzdržuje tudi svoje mesto prve znanstvene in izobraževalne avtoritete. Pogoj takšne drže je ozračje pravičnosti in poštenosti, najprej cele inštitucije, nato pa ljudi, ki jo v javnosti predstavljajo. Čim na višji ravni jo predstavljajo, tem višji etični kriteriji zanje veljajo. V tem primeru je dvom v ravnanje rektorja tako velik, da bi bil njegov umik pravilen že iz vidika ohranjanja družbene avtoritete univerze in akademske skupnosti.

Drugič,  primer je še posebej pomemben, ker občutki o izpostavljenosti mobingu in neenaki obravnavi na podlagi spola na univerzi niso redki, z njimi se sindikalni zaupniki srečujemo pogosto. Gre za občutljivo področje, ki formalne ali celo sodne obravnave velikokrat ne doživi. Absolutno pomembno je, da univerza in akademska skupnost razvije ničelno toleranco do teh pojavov. Če tega ne bo zmogla niti v primerih, ki so sodno obravnavani, bo težko dosegla še bolj pomemben cilj, to je vzpostavitev etične klime na univerzi, ki bo mobing in neenako obravnavo preprečevala v korenu.”

Navajamo še nekaj drugih odzivov, ki so bili objavljeni do sedaj:

»Če je posnetek pogovora med rektorjem primorske univerze in nekdanjo zaposleno avtentičen, potem sem zgrožena. Takšno ravnanje absolutno obsojam,« je dogajanje za Dnevnik komentirala dekanka ljubljanske filozofske fakultete Branka Kalenić Ramšak. »Vem, da je razsodba delovnega sodišča v Kopru še nepravnomočna. Vendar če je rektor univerze res storil kaj takega, takšno ravnanje krni ugled univerze in ruši moralno avtoriteto, ki jo mora imeti človek na takem mestu. Menim, da bi morali pristojni univerzitetni organi razsodbo delovnega sodišča obravnavati in rektorja pozvati, naj s svojim odstopom ohrani ugled univerze,« je dejala. (Sodišče o mobingu na UP: Ministrica obsoja spolno nadlegovanje | Dnevnik)

“Univerza mora biti prostor, ki ne le ustvarja znanje in vednost, ampak ju tudi aplicira v svoje prakse. In del te vednosti je tudi zavedanje o drugorazrednem položaju žensk v naši družbi. V  Iskri takšno delovanje ostro obsojamo in zahtevamo sankcije za vse, ki izvajajo ali pa zagovarjajo spolno nadlegovanje in ostale diskriminatorne in zatiralske prakse na univerzi.” (Povabilo k odstopu rektorja UP | Studentska Iskra)

“Visokošolski sindikat Slovenije ostro obsoja žaljiva in seksistična ravnanja, ki so razvidna iz omenjenih sodb. Gre za napad na dostojanstvo posameznika, za katerega bi morala veljati ničelna stopnja tolerance, še posebno na ustanovi, ki uživa visoko stopnjo avtonomije. Zato Visokošolski sindikat poziva Senat Univerze na Primorskem in Upravni odbor Univerze na Primorskem, naj navedeni primer nemudoma obravnavata, se do njega opredelita in sprožita ustrezne interne postopke. Rektorju pa predlagamo, naj še prej sam razmisli o ustreznem odzivu, tj. najverjetneje o takojšnjem odstopu s položaja rektorja in z vseh vodstvenih funkcij. Menimo namreč, da oseba, ki grobo krši pravice zaposlenih, ne sodi na čelo nobene organizacije, še najmanj pa univerze.” (Poziv rektorju Univerze na Primorskem ~ Visokošolski sindikat Slovenije)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Mladina
Mladina
6 - št. let nazaj

Akademski mačisti | MLADINA.si http://www.mladina.si/180074/akademski-macisti/