Akademiki z vse Evrope pozivajo proti slabo zasnovanemu načrtu za vpeljavo nove pravice intelektualne lastnine. Celotno pismo oziroma poziv lahko preberete tule: Academics Against Press Publishers’ Right (pdf).

V EU trenutno poteka sprejemanje nove zakonodaje na področju avtorskega prava. Del tega je tudi Predlog direktive o avtorskih pravicah na digitalnem enotnem trgu, ki jo bo morala Slovenija, če bo predlog sprejet, prevzeti v svojo nacionalno zakonodajo. Predlog direktive vsebuje več problematičnih določb, ki bi lahko negativno vplivale na prost pretok informacij, svobodo izražanja in nevtralnost interneta, na podoben način kakor je to pred leti že grozilo z uvedbo ACTA.

Ena izmed takih določb je člen 11, ki predvideva vpeljavo nove avtorski sorodne pravice za izdajatelje medijskih publikacij. Z uvedbo nove pravice bi izdajatelji novic pridobili pravico do nadomestila za vsakršno, tudi zasebno rabo vsebin ali celo zgolj delov teh vsebin (npr. za objavo linka do določene novice s kratkim odlomkom iz besedila samega). Plačilo nadomestil bo obremenilo novinarje, fotografe in mnoge neinstitucionalne izdajatelje novic, koristilo pa bo zlasti večjim medijskim hišam.

169 akademikov iz pravne in novinarske stroke po vsej Evropi je nedavno podpisalo protestno pismo, naslovljeno na poslance Evropskega parlamenta, v katerem svarijo pred mnogimi negativnimi posledicami predlagane zakonodaje, zlasti pred tem, da bodo nove nepotrebne pravice za izdajatelje novic, ki so že po trenutni zakonodaji imetniki mnogih materialnih avtorskih in avtorskih sorodnih pravic, premaknile razmerje moči v prid velikih akterjev na medijskem trgu, krnile svobodo izražanja na internetu in neodvisno novinarstvo ter spodbujale uporabo nepreverjenih virov informacij in s tem porast “fake news”.

Akademiki vztrajajo, da je člen 11 slaba zakonodaja, predlagana pod pritiski lobija nemških založniških hiš, ki ne bo rešila trenutnih težav izdajateljev novic z agregatorji, kot so Google News.

Academics Against Press Publishers’ Right: 169 European Academics Warn Against It – IVIR

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments